Мед Атлант

Франківцям розповіли про програму 10-го Міжнародного різдвяного фестивалю “Коляда на Майзлях”

Х Міжнародний різдвяний фестиваль “Колядя на Майзлях” триватиме з 8 до 14 січня 2019 року.

Про це повідомили організатори заходу на прес-конференції.
Метою фестивалю є відродження багатогранної духовної спадщини нашого краю в часі святкування Різдва Христового, відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок,  розвиток духовного вокально-хорового мистецтва та обмін творчими досягненнями мистецьких колективів.
Головним організатором фестивалю є Монастир Христа Царя Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську. Фестиваль відбувається за підтримки управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, Івано-Франківського міського голови, департаменту культури Івано-Франківського міськвиконкому.
Учасниками фестивалю будуть аматорські та професійні хорові колективи (мішані, однорідні та дитячі), солісти-вокалісти, ансамблі, фольклорні колективи, оркестри нашого міста, області, з різних куточків України, а також закордонні колективи.

Мені здаєтьс, що Прикарпаття має стате родзинкою духовності та толерантності. Цього року ми приймає багато гостей з усієі України, тому яким буде це свято, залежить від кожного, – зазначив архієпископ і итрополит івано-франківський Кир Володимир Війтишин.

На фестивалі виступатиме Ніна Матвієнко та Марічка Бурмака.

Такими заходами ми зможемо залучити людей, які не так часто відвідують церкву. Це дуже важливо в наш час зберегти традиції, – підкреслив міський голова Івано-Франківська.

Довідково про фестиваль:
Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” було започатковано у 2010  році  при   монастирі Царя Христа отців Василіан Української Греко-Католицької Церкви м. Івано-Франківська. Головною метою фестивалю є відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок, а також обмін творчими досягненнями мистецьких колективів.
Натхненниками заснування фестивалю були творчі колективи парафії (хори, ансамблі, солісти, спільноти, священики парафії) за підтримки єпископа Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Софрона Мудрого.
З плином часу фестиваль змінював форми проведення, розширював географічний діапазон і жанровий спектр виконавців. На Гала-концертах звучали відомі аранжування колядок у виконанні всіх учасників. “Якщо хор становлять усі присутні у храмі, тоді земля наслідує небо”, – казав Йоан Золотоустий. Саме ці слова і становлять суть усіх Гала-концертів, щоб усі колективи-учасники та слухачі змогли об’єднатись у спільному виконанні коляд і щедрівок для прослави Новонародженого Христа.
За всі ці роки з сольними концертними програмами виступило понад 300 колективів: народні, професійні хори, різного складу вокальні, вокально-інструментальні та оркестрові колективи, фольклорні гурти та драматичні колективи, сольні виконавці.
У жовтні 2018 року Наказом Міністерства культури України Фестивалю присвоєно статус міжнародного.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...