Мед Атлант

Свята Вечеря: які страви повинні бути на столі цього вечора

Кожного року, 6 січня, українці відзначають велике свято – останній день Різдвяного посту, або ж, як прийнято говорити, Святу Вечерю.

Цього вечора в будинку збирається уся родина. На столі повинні стояти 12 став, які символізують 12 місяців добра та достатку.

Головною серед всіх є кутя

В кожній сім’ї вечерю прийнято починати саме з куті. Страва є символом жертви нашому Богові. Мак – символ мyчеництва, невинно пролитої кpові. Мед – символ чистоти та Божого слова.

Окрім того, у кожній родині слід залишати трохи куті для тих, кого більше немає поруч. Своєрідне частування для померлих родичів, символ єднання з світом мертвих.

Капусняк

В цій страві капуста виступає як символ міцності, водночас і простоти. Качан в капусті символізує єдність навколо твердої основи – Христа.

Горох

Частування є символом відродження після занепаду, єдність роду.

Риба

А ось риба є певним загальноприйнятим символом Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім’я Ісуса читається як “риба”. Як розповідає нам Біблія, саме брати-рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть “ловцями людей”.

Голубці

Назва цієї стави говорить сама за себе, адже голуб – символ Божої любові.

Борщ

Традиційна українська страва, що символізує для нашої нації торжество добра. Оскільки це останній день посту, господиня повинна готувати його без м’яса, виключно з рослин, які подарувала земля. Це є своєрідним прикладом: як господиня готує страву зі звичайних овочів, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик.

Вареники

У кожній родині вареники зазвичай готують з різними начинками: гриби, мак, капуста тощо. Страва є символом достатку.

Часник

Часник є одним з головних атрибутів свята. Його розламують на чотири частини та кладуть на кожен кут стола під скатертину. Після свята його виймають та їдять, щоб не боліли зуби. Також часник є символом очищення та здоров’я.

Гриби

Гриб символізує природу Христа: божественна ( мається на увазі шапка гриба) та земна (тобто ніжка).

Пиріжки

У кожній сім’ї також трохи різниться ця страва: хтось випікає пиріжки, а хтось коржі. В будь-якому випадку, ця страва є символом здоров’я та щастя.

Пампушки

Цей смаколик є символом свята, радості, які Богом даровані людям. Мільйони святих на небі, які повірили в Ісуса, отримали вічне життя. І кожна людина на землі покликана до цього солодкого, вічного життя.

Узвар

Напій з сушених фруктів означає життя, яке Бог надає кожній людині.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...