Мед Атлант

Врятуймо скарби разом: Порятунок коштовностей

Як алмаз у вмілих руках майстра перетворюється на діамант, так і старовинні галицькі ікони, понищені часом, нині завдяки невтомним зусиллям реставраторів стають перлинами сакральної колекції краєзнавчого музею. Унікальна експозиція там почала формуватися ще у 2009 році, коли Івано-Франківськ сколихнув мистецький проект “Врятуймо скарби разом!”. Він передбачає відновлення релігійних творів за сприяння меценатів. Адже процес реставрації окрім того, що складний і тривалий, ще й вартісний. Нерідко такі амбітні проекти не доживають і до першої річниці, але “Врятуймо скарби разом!” впевнено крокує до свого десятиліття і готує шанувальникам дещо особливе.

Сакральна колекція Івано-Франківського краєзнавчого музею налічує більш як сотню відреставрованих творів, що мають величезну мистецьку цінність. Ікони, скульптури, обрядові предмети та плащаниці – все це реліквії різних періодів, починаючи з XVII аж до початку XX століття. Більшість з них були сильно пошкоджені, адже в радянські часи ніхто особливо не турбувався про збереження святинь. Найчастіше вони припадали пилом у непристосованих приміщеннях, руйнуючись під впливом невідповідних для музейних експонатів температур і вологості. Втрата таких цінностей означала б зникнення цілого пласту творчості галицьких митців. Тож небайдужі люди взялися за справу. Завідувач відділу реставрації краєзнавчого музею Валерій Твердохліб разом із однодумцями розпочав проект “Врятуймо скарби разом!”. Для кожного твору шукав благодійника, який би погодився профінансувати реставрацію, оскільки держава таких коштів на відновлення реліквій не виділяє, і з кожним роком колекція ставала дедалі більшою.

Твори перебували у непристосованому для таких цілей приміщенні – церковній дзвіниці. Тож уся колекція, яку забрали звідти, була з пліснявою і в дуже важкому стані

Нині на порядку денному реставраторів черговий масштабний твір – частина іконостаса, датованого XVIII століттям, а саме його празниковий ряд. Він складається з дванадцяти ікон, що зображують найважливіші після Великодня християнські свята: Різдво Христове, Хрещення, Стрітення, Благовіщення Пресвятої Богородиці, Вхід Господній в Єрусалим, Вознесіння Господнє, День Святої Трійці, Преображення Господнє, Успіння Пресвятої Богородиці, Різдво Пресвятої Богородиці, Воздвиження Хреста Господнього та Введення в храм Пресвятої Богородиці.

У цього іконостаса цікава історія, – розповідає Валерій Твердохліб. – У 80-х роках минулого століття краєзнавчий музей мав філіал у Скиті Манявському. Там зберігалися ікони з усього Богородчанського району. Серед них – і фрагмент цього іконостаса. Щоправда, твори перебували у непристосованому для таких цілей приміщенні – церковній дзвіниці. Тож уся колекція, яку забрали звідти, була з пліснявою і в дуже важкому стані. Однак самі ікони дуже цікаві. Їхній автор – один із галицьких майстрів. Хто саме – ще потрібно дослідити. Втім, у його творчості помітні впливи відомого іконописця Йова Кондзелевича. Майстер дуже високого рівня, тож це міг бути його учень чи послідовник. Крім того, провівши попередні дослідження, ми зрозуміли, що ікони були перемальовані, – вдалося знайти цікаві фрагменти срібла та золота. І зараз важливо законсервувати ці пам’ятки, щоб згодом за їх вивчення могли взятися науковці.

Оскільки ікон дванадцять, фахівці вирішили знайти стільки ж меценатів, кожен з яких міг би підтримати реставрацію окремого твору. Першою зголосилася акторка Ірма Вітовська, вона обрала ікону Благовіщення. Каже: “Я сприймаю цей проект через пізнання минулого та ставлення до нього з кращим розумінням побудови майбутнього. Між моєю діяльністю і цим проектом спільним завжди є сам процес творення змісту, відчуття потреби донести ідею для покращення світу, в якому живемо і в якому будуть жити наші діти! “Врятуймо скарби разом!” збагачує культурну якість суспільства, він є засобом презентації країни, її самоідентифікації та культури”.

Серед меценатів також засновниця “Клубу успішної леді” Оксана Мельник. За її сприяння буде відновлено ікону Введення в храм Пресвятої Богородиці. Благодійниця зазначає: “Ці старовинні галицькі ікони – справді унікальні, як і загалом проект “Врятуймо скарби разом!”, адже він дарує нове життя історичним та релігійним пам’яткам. Мені надзвичайно приємно, що пан Валерій Твердохліб запросив мене долучитися та підтримати відновлення одного з творів врятованого іконостаса”.

Оскільки ікон дванадцять, фахівці вирішили знайти стільки ж меценатів, кожен з яких міг би підтримати реставрацію окремого твору

Художник та співорганізатор фестивалю “Вгору серця” Ярема Стецик обрав ікону Преображення. Каже, це свято має для нього особливе значення: “Преображення для мене – один з найважливіших днів. Це моя перша проща, моє перше глибоке розуміння. З проектом “Врятуймо скарби разом!” дружу давно. Яким боком міг би, таким би і розвивав його. Це дуже мудрий проект, його ідея дуже жива. Я радий, що центр цього проекту у Франківську, радий, що є перетин “Вгору серця” і “Врятуймо скарби разом!”. Це дуже чітке спілкування між людьми про Бога”.

Завершити реставрацію іконостаса планують у 2019 році, щоби презентувати його для широкого загалу до 10-ї річниці проекту “Врятуймо скарби разом!”. Тому нині його автори шукають людей, готових підтримати відновлення святині. Кажуть, потрібно знайти ще шістьох меценатів.

Автор: Ольга РЕГА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 21.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...