Мед Атлант

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав побував у Франківську

Сьогодні, 14 січня, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав з пастирським візитом перебуває в Івано-Франківську.

Візит Патріарха проходить в рамках Х Міжнародного фестивалю “Коляда на Майзлях”, який розпочався у вівторок 8 січня. З самого ранку на парафії Царя Христа помітний ажіотаж – понад тисячу вірян прийшли, щоби помолитися спільно з Патріархом.

Духовенство та вірні радо вітали Главу греко-католиків на монастирському подвір’ї. Після спільної молитви Божественної Літургії, Патріарх зустрівся із представниками прикарпатських ЗМІ. Зокрема, спілкуючись із пресою, глава УГКЦ зауважив, що українські колядки – це великий національний і духовний скарб, повідомляють у прес-службі УГКЦ.

Те, що ми бачили цьогоріч, коли «Коляда на Майзлях» отримав статус Міжнародного фестивалю, говорить нам про універсальність нашої традиції та глибоке зацікавлення неї іншими народими, – вважає Блаженніший Святослав.

За його словами, коляда є символом всенародного єднання, глибоким фундаментом нашої ідентичності. Серед іншого, Блаженніший Святослав зізнався, що його улюбленою колякою є «Нова радість стала», яку він вивчив у 5 років завдяки своїй бабці.

Для нас, дітей, які вчилися тих коляд, – це був своєрідний протест проти радянської влади, – сказав Предстоятель УГКЦ та закликав й надалі підтримувати і розвивати наші традиції.

Його підтримав Міністр культури України Євген Нищук.

Коляда – це велика радість і велика складова культурни, це наші глибинні традиції, – вважає міністр.

За його словами, фестиваль «Коляда на Майзлях» вже став візитівкою не лише Івано-Франківська, але й усього Прикарпаття. В свою чергу, Архієпикоп і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин пригадав, що на початку фестиваль «Коляда на Майзлях» був виключно парафіяльного значення.

На прикладі цього фестивалю, можемо побачити, які добрі ініціативи наших живих парафій знаходять своє зацікавлення та схвалення і на міжнародній арені, – зауважив Митрополит Володимир.

Відтак Патріарх взяв участь в гала-концерті Х Міжнародного фестивалю “Коляда на Майзлях”, який розпочався о 16:00 год. Він проходив за участі народної артистки України Марії Бурмаки, гурту «Gypsy Lyre» та учасників фестивалю.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...