Мед Атлант

Революція Гідності в Україні та Оксамитова революція у Вірменії. ФОТО

Журналісти МІСТА спільно із вірменськими колегами проаналізували спільні та відмінні елементи революцій в Україні та Вірменії. Ми звернулися до експертів з обох країн, а також показали історію революцій у світлинах.

Історик, професор Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, депутат Івано-Франківської обласної ради Сергій Адамович висловлює думку про те, що в питанні політичної зрілості Вірменія відстає від України на один етап.

З чого я роблю такий висновок? У Вірменії перманентно відбувалося усунення влади, був навіть розстріл парламенту, але в підсумку приходять лідери, які забирають владу на 10-15 років. І революція, яка відбувалася весною 2018 року, була чітко орієнтована на їхнього лідера Нікола Пашиняна. Якщо дивитися його біографію, він не виглядає надто аристократичним чи святим. Це політик, який бував в різних ситуаціях. Ця довіра до лідера – це крок, який Україна робила у 2004 році, коли беззаперечно вірила Вікторові Ющенку, а не дивилася на те, хто стоїть за ним, – вважає фахівець.

Під час Революції Гідності прослідковувалося уже навіть надлишкова недовіра до лідерів, їх не сприймали. В Україні революція тривала з листопада до грудня, три лідера опозиції – Яценюк, Тягнибок та Кличко на будь-якому етапі могли піти на домовленості з владою, не виключена і домовленість з проросійськими силами. Саме оточення Януковича могло його здати.

Натомість у Вірменії довіра залишилася. І сама революція минула доволі швидко.

Думаю, були певні домовленості між Пашиняном і його найближчим оточенням з тими олігархічними колами, які представляли Росію. Зрештою, сам колишній керівник країни погодився на своє усунення. Це більше схоже на двірцевий переворот, а не на результат народних хвилювань, – продовжує професор.

На думку експерта, зовнішньополітичний вектор Вірменії не змінився. В цієї країни немає шансів безболісно відірватися від Росії. По ресурсах вона значно менша від сусідніх країн, у неї менша кількість населення, менша площа. Жодних суттєвих змін не відбулося. Якщо б те, що відбувалося, не влаштовувало Росію, то це так легко б не закінчилося. На сайті вірменського уряду висять два портрети – Путіна і Пашиняна. І привітання від російського президента.

На жаль, це був лише двірцевий переворот, ротація еліт, не виключено, що це було зроблено з допомогою Росії, яка після ситуації в Україні дує на холодне і слідкує, щоб не розгорілося полум’я, – вважає історик.

На пост прийшла людина, народжена в сім’ї людей партійної радянської номенклатури, який з дитинства розумів політичну ситуацію, має власні ЗМІ. Це не людина, яку винесла хвиля революції. Революції не здійснюються кадровими політиками, а проводиться особистостями, які піднімає в повітря збурена маса, каже Сергій Васильович.

Коментар наукового співробітника Інституту Кавказу, політолога Гранта Мікаеляна.

Між Евромайданом і Оксамитовою революцією є ряд подібностей і відмінностей.

Зовнішня політика

В цьому є серйозні відмінності, оскільки Євромайдан артикулював зміну зовнішньополітичного вектора України, тоді як вірменські революціонери демонстративно відмовлялися навіть обговорювати цю тему. У випадку України це призвело до військового тиску з боку Росії і втрати Україною територій. У Вірменії теж є побоювання активізації Карабахського конфлікту, але поки вони не реалізовуються.

Регіональна політика

Україна була розколота на південний схід і північний захід, де перші підтримували владу Януковича, а другі – виступали проти. Але найголовніше – Київ був в більшості своїй за революцію. У Вірменії все було просто – фактично вся країна була проти Сержа Саргсяна, а Єреван особливо. У цьому сенсі розколу не було.

Внутрішня політика

Рівень корупції в передреволюційні роки почав рости, сім’я Януковича почала розширювати свою присутність на ринках, що викликало роздратування всіх інших олігархів. Розкол еліт зіграв важливу роль в поваленні Януковича. У Вірменії також режим спирався на неформальну систему взаємовідносин, хоча рівень корупції був в рази меншим, ніж в Україні. Розкол еліт також мав місце – ядро ​​Республіканської партії підтримувало Сержа Саргсяна, а всі інші еліти були проти.

Організація

В Україні революція почалася спонтанно, з невеликих маніфестацій, поступово розростаючись. Також, з огляду на її тривалий характер, з часом до неї підключилися радикальні і насильницькі елементи. У Вірменії ж Нікол Пашинян давно готувався до революції і багато її аспектів продумав заздалегідь, про що сам розповідав.

Економіка

Після української революції почався тривалий спад економіки і знецінення місцевої валюти. Частково це було викликано війною, частково деінституціоналізацією, частково – розривом зв’язків з Росією. У випадку з Вірменією, було уповільнення економіки, але спад не був зафіксований оскільки за всіма трьома обставинами ситуація була кращою.

Інститути

В Україні попередня влада втекла, а нова влада вступила в силу орієнтовно через три місяці після революції. Відбулася деінституціоналізація. У Вірменії теж окремі елементи цього відбулися, але частково спадкоємність влади збереглася, попередні міністри не бігли і передали справи новим, а новий уряд не став займатися репресіями минулої влади. Це стало запорукою стабільності.

Ірина Федоляк, Арміне Мартиросян

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...