Мед Атлант

10 незручних запитань до керівника поліції Франківщини Володимира Голубоша

Франківця Віктора Шкутова, який останніх три роки очолював поліцію Прикарпаття, раптово і без зайвого галасу замінив на посаді заступник головного поліціянта Хмельниччини Володимир Голубош. Чим викликана ротація керівника обласної поліції – невідомо. Якщо вірити чуткам, на нового й немісцевого полковника столичне керівництво поклало місію розібратися з місцевою “мафією” й підняти рейтинг довіри до поліції. Свою роботу Голубош розпочав із чистки кадрів, в результаті якої крісла керівника позбувся багаторічний очільник поліції Івано-Франківська. Про те, чому довелося прощатися з окремими керівниками підрозділів, скільки коштують земельні гектари, внесені у декларацію, та чи вистачає зарплатні начальника поліції області на потреби сім’ї, – у форматі гострої рубрики “10 незручних запитань”.

  • Навести лад у секторі боротьби з організованою злочинністю – саме з цим неформально пов’язували заміну попереднього керівника поліції Івано-Франківщини на вашу кандидатуру. Чи вдалося врегулювати це питання? І чи пробували представники цих груп налагодити контакт з вами?

Не скажу, що на Франківщині діє більше організованих злочинних груп, ніж в інших регіонах держави. Робота щодо їх затримання проводилася і проводиться. Буквально сьогодні скеровуємо до суду провадження щодо однієї з таких груп, двома тижнями раніше затримали ОЗГ на Надвірнянщині – банда на замовлення спалювала автомобілі та грабувала помешкання. Інформація щодо діянь таких осіб до поліції надходить, розбираємося.

Щодо можливих спроб таких ділків вийти на мене – не розумію, про що ми можемо говорити? Я можу спілкуватися з ними лише в рамках кримінального кодексу і законодавства. Врешті, поки таких спроб не було.

  • Чим саме не вгодив кількарічний очільник поліції Івано-Франківська Ростислав Прокопчук, адже за вашим дорученням його з посади керівника зняли? Загалом, роботою яких територіальних відділів не задоволені?

Якими був не задоволений – ті вже мають інших керівників. Наприклад, у Рожнятові, Яремчі, Тлумачі, Рогатині.

Керівник будь-якої структури – це насамперед менеджер та організатор. Він має забезпечити життя підрозділу так, щоб особовий склад був спроможний виконувати поставлені громадою завдання. Має бути розуміння, що треба підлеглим. На сьогодні забезпечення підрозділів є значно кращим, ніж було кілька років тому.

Щодо очільника франківських поліцейських… А ви були у відділенні поліції вашого міста? Вам приємно туди заходити? Наприклад, мені в своєму кабінеті соромно перебувати після того, як я побував у кабінеті слідчих, побачив, як працюють прості “опери”. Я веду до того, що керівник поліції міста не переймався тим, в яких умовах працюють підлеглі.

  • Показник – чи існує в сучасній поліції це поняття і як ви ставитеся до нього?

Керівництво поліції це питання обговорює і переймає іноземний досвід, аби відійти від показників. Адже змінюється сама концепція органу. За радянських часів міліцію сприймали як репресивний, каральний орган. На сьогодні суть поліції – служити і захищати. Служити – професійно виконувати сервісні функції. Проте хоч як би ми відходили від слова “показник” – він присутній у професійній діяльності як аналітична складова. Наприклад, статистика кількості крадіжок – на що треба звернути увагу, або кількість ДТП – де треба збільшити кількість нарядів тощо. Статистична звітність є, але як про “показник” питали 8 років тому, коли до потрібних відсотків треба було дотягнути, – я можу дати цьому оцінку, – сьогодні на це уваги ніхто не звертає. Погоджуюся також, що у свідомості деяких поліціянтів це поняття ще треба змінювати.

  • Як ви пройшли переатестацію? На чому набрали найбільше і найменше балів?

Тести здав: набрав 78 балів зі 120 можливих. Зараз не пригадаю, за що саме отримав більше чи менше балів. Попри позитивний результат оцінювання, першу співбесіду не пройшов – було прийнято рішення звільнити мене з органів внутрішніх справ. Тоді я не зрозумів, чому так сталося, адже наше спілкування з комісією тривало усього три хвилини. Звісно, вирішив таку переатестацію оскаржувати в апеляційному порядку. Наступна співбесіда тривала вже годину, у складі комісії були й представники місцевої громади. В результаті у поліції мене залишили, але з пониженням у посаді. Я написав заяву на нижчу посаду – начальника управління карного розшуку, після чого прийняв рішення ще понизитися у ступені –  став керівником територіального відділу. Про це зовсім не шкодую, адже отримав цікавий досвід.

Хабарництво у правоохоронних органах – відображення не зовсім гідних зарплат? Загалом ви своєю задоволені, коштів вистачає для потреб ваших і сімї?

Я не можу сказати, що хабарництва в поліції більше, ніж в інших структурах. Це відображення ситуації в суспільстві загалом. Можливо, ті, хто стає на слизький шлях, не переймаються своєю роботою або ж служіння мамоні заполонило їхні думки, і всього завжди мало. Моєї зарплатні для потреб сім’ї вистачає. Завжди хочеться більше, але в гонитві за тим, чого немає, можна втратити те, що є.

(Згідно з даними декларації попереднього керівника поліції Франківщини Віктора Шкутова, його місячна заробітна плата у 2017 році становила приблизно 31 тис. грн).

  • Про нещодавню ДТП за участю вашої службової автівки. Все-таки, якби водій дотримувався дозволеної в населеному пункті швидкості 50 км – чи був би летальний випадок?

Я вже неодноразово розповідав: автомобіль рухався нешвидко. Чоловік на велосипеді різко повернув управо і з узбіччя виїхав на дорогу. На місці ДТП я намагався надати першу медичну допомогу, викликав швидку, послідував за медиками до лікарні. Особисто наполіг на тому, щоб у мене взяли кров на аналіз і продули на драгері, хоча за кермом був не я, та не хотів потім розмов. Слідством у цьому випадку займається СБУ, вона й дасть належну правову оцінку автопригоді.

  • У своїй декларації на початку року ви зареєстрували продаж нерухомості на майже 300 тис. грн – що це було?

Будинок у Рівненській області, який за заповітом перейшов мені від бабусі. Вирішили продати його, коли з’явилися покупці, адже через те, що бували там раз на півроку, він почав занепадати.

  • У Рівненській області у вас є 5 земельних ділянок. Купуєте наділи чи отримали у спадок? Як розпоряджаєтеся землею?

Коли мене призначили очільником поліції Франківщини, місцеві журналісти писали: володіє чималою кількістю земельних ділянок. Я тоді ще так сміявся: ну справжній латифундист!.. Вся земля, котрою володію, перейшла у спадок, одну земельну ділянку, 10 соток, отримав уже працюючи в поліції. Кілька гектарів здаю в оренду місцевим фермерам: за 3 га землі отримую 7 тис. грн річного прибутку і два мішки зерна (сміється. – Авт.).

  • Також декларація показує, що ви кілька років будуєте житловий будинок. Планується щось у стилі столичних правоохоронців чи скромніше? Зарплатні поліціянта вистачає на зведення приватного будинку?

Не кілька років, а вже, мабуть, років з 10. Це має бути будинок на 160 кв. м, з яких 20 кв. м – гараж. Будете проїжджати повз – можу вас запросити – глянете. Як нормальна людина, я все життя працюю, отримую зарплатню. П’ять років був начальником управління карного розшуку при зарплатні, еквівалентній тисячі доларів. На той час це були хороші гроші, вдалося заощадити. Різного роду фешенебельними курортами не їжджу: в Туреччині та Єгипті не був жодного разу, дорогих авто також не маю.

  • З головного фінансового звіту видно, що автомобіля власного у вас немає, а дружина користується “Ауді А6”. Користування – дуже зручний спосіб не декларувати власне майно. Чи у вашому випадку це не так?

Вона нею постійно не користується, якось брали авто для того, щоб поїхати за кордон. Відповідно, виготовляли доручення. Воно є в мене з собою – можу показати. Оскільки автомобілем користувалися близько місяця, то вніс його в декларацію. Там ви також можете побачити, що ми продали автомобіль “Тойота”, тобто наразі власного транспорту не маємо. Плануємо придбати щось нове.

Автор: Юлія КАНЮС

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 22.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...