Мед Атлант

В жіночу консультацію – як на війну

До жінки, яка планує, а деколи і ні, стати матір’ю, вимог багато. Слідкувати за своїм здоров’ям, готуватися до народження дитини, а далі – дбати про себе і немовля. Однак, як стати матір’ю і що таке пологи, ні в школі, ні в університеті не вчать. Це жіночий обов’язок – і крапка.

Пологи – це не муки і не каторга. А така думка, на жаль, у нашому пострадянському суспільстві стала аксіомою. Це природний процес, до якого потрібно готуватися, прислухатися до себе і отримати радість та насолоду, приводячи нове життя в цей світ. Аби досягти максимального комфорту і зручності, з одного боку, жінка справді має бути обізнаною, а з іншого – держава повинна створити гідні умови для народження дитини і забезпечити належний соціальний захист.

Young pregnant woman with doctor in ambulance.

У  реальності все далеко не так: про соціальний захист топ-політики згадують лише перед виборами, про проблеми у пологових – тільки у кричущих випадках, а розмови про права жінок сприймають як якусь провокацію, що часто асоціюється з акціями незадоволених і нещасливих жінок-феміністок.

Негатив та зверхнє ставлення

Але перш ніж опинитися у пологовому будинку, жінка потрапляє у жіночі консультації – центри процвітання совка та антисервісу. Для чого вони?

В Івано-Франківську працює три жіночі консультації: №1 – на вул. Січових Стрільців, 46; №2 – на вул. Стуса, 2; №3 – на вул. Мазепи, 179. Всі вони входять у структуру комунального некомерційного підприємства “Міський клінічний перинатальний центр”. Відгуки про ці центри “жіночності” далеко не найкращі, як і про сам пологовий.Аби об’єктивно з’ясувати, чим займаються жіночі консультації, що прописано в їхніх обов’язках, а що реально виконується, слід глянути на цифри та відгуки жінок.

За інформацією Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, жіночі консультації надають такі послуги:

  • облік та спостереження за вагітними жінками;
  • обстеження та лікування вагітних із виявленням патологій;
  • профілактичні огляди жінок різних вікових груп;
  • проведення малих амбулаторних операцій;
  • проведення патронажу вагітних, породіль, жінок із диспансерної групи, гінекологічних патологій.

Фактично, жінка має прийти в жіночу консультацію, обстежитись, проконсультуватися, здати всі аналізи і навіть у певних випадках пролікуватися. Жіноча консультація – це в ідеалі місце опіки над жінкою. Так, за даними Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, протягом року жінки відвідують консультації 205 580 разів, домашніх викликів зареєстровано 4550.

Якщо проаналізувати фінансове забезпечення жіночих консультацій, то убогість послуги повною мірою підкріплена так званим залишковим фінансуванням

Що кажуть про послуги жіночих консультацій їхні пацієнтки?

  • Наталя

За аналіз крові і сечі весь час у мене вимагали благодійні внески готівкою. Я деколи давала, як бачила, що не в силі воювати, а як мала бойовий настрій, то писала письмові відмови. Коли вимагала рахунок для сплати карткою – дивились, як на ворога. Вони це так обставили, що ніби не зроблять аналіз, поки не даси внесок. Спирт і вату завжди треба мати з собою. Розізлило, що аналіз на СНІД вимагали як обов’язковий. Я намагалась відмовитись, то мене лікарка почала залякувати, що до такої вагітної в пологовому будинку ніхто не підійде, бо вона заразна. Вимагали плату за те, що ставлять на облік, – 100 чи 200 грн, не пам’ятаю. Я відмовилась, то теж робили скандал. Але я просто запитала потім лікарку, чого їй бракує для нормальної роботи, і принесла з дому паперу і ручок, клей – те, що вона сказала, щоб не давати гроші на якісь абстрактні витрати.

Pregnant woman at the hospital for a prenatal checkup

  • Оксана

Щоразу для мене є стресом здавання аналізу крові. Кажете, вата своя і спирт? Ага! А ще рукавички з собою треба мати і скарифікатор. І, звісно, благодійний внесок. Але і з усіма цими речами порція негативу від медсестрички, зверхнього ставлення і приниження обов’язкова. Так було під час моєї першої вагітності у 2016 році, нічого не змінилося і зараз, у 2018. А, і ще одне: у направленні на аналіз вказують одну годину прийому, а в них на дверях – на півгодини пізніше. І не дай Боже швидше зайти!

  • Галина

Консультації, на жаль, не є місцем, де жінка отримує відповіді на свої запити. Там вона отримує тільки стрес. І справа не у місці, а у системі роботи. Якщо приватні клініки для жінок успішно функціонують, то і державні повинні прагнути вступити у конкуренцію за клієнта, маю на увазі, що кошти від держави мали б піти за пацієнтом – до лікаря чи консультації.

Гроші і галочки

Якщо проаналізувати фінансове забезпечення жіночих консультацій, то убогість послуги повною мірою підкріплена так званим залишковим фінансуванням, якого вистачає на бланки, принтер і косметичний ремонт.

Убога сума 92 528,84 грн– це витрати на три муніципальні консультаційні центри для жінок.

Зокрема, цього року було закуплено:

  • Для жіночої консультації №1
  • медичні бланки, принтер (1 шт.) –всього на суму 19 974,17 грн;
  • медикаменти та вироби медичного призначення – 8581,58 грн.
  • Для жіночої консультації № 2
  • медичні бланки, принтер (1 шт.) – всього на суму 11 879,40 грн;
  • медикаменти та вироби медичного призначення – 9936,51 грн;
  • зроблено поточний ремонт –10 992,00 грн.
  • Для жіночої консультації № 3
  • медичні бланки, принтер (1 шт.) – всього на суму 19 016,62 грн;
  • медикаменти та вироби медичного призначення – 12 158,56 грн.

Якщо зіставити фінансування жіночих консультацій і кількість відвідин жінок (92 528,84 грн/205 580 = 2,22 грн), то виходить, що на один прийом пацієнтки в цьому медзакладі влада виділяє мізерну суму. Навіть якщо ця цифра і буде мати певну похибку, то явно не суттєву. За ці гроші можна купити хіба що бинт. Відповідно, з таким забезпеченням муніципальні жіночі консультації просто не в змозі надавати якісну послугу, ще й дбати про майбутніх матерів.

Тому не дивують убогі “віп-послуги” жіночих консультацій, поганий настрій працівниць, відсутність спирту, вати для маніпуляцій. І всю цю совкову структуру, яка більше демотивує жінок, аніж готує їх до пологів, обслуговують десятки найманих працівників: 40 лікарів, 35 акушерок, 8 молодших медсестер і 9 інших працівників.

Крім цього, жіночі консультації проводять масштабну просвітницьку кампанію серед жінок за іншими напрямками:

  • ЖК №1 – 558 жінок прослухали лекції про відповідальне батьківство, 629 – про переваги грудного вигодовування.
  • ЖК №2 – 510 жінок прослухали лекції про відповідальне батьківство, 593 – про переваги грудного вигодовування.
  • ЖК №3 – 507 жінок прослухали лекції про відповідальне батьківство, 602 – про переваги грудного вигодовування.

Також реалізовано “Проект підтримки жіночого здоров’я”. За цей період було оглянуто 733 жінки: зроблено УЗ-діагностику 315 жінкам, проведено мамографію 227 жінкам, кольпоскопічно оглянуто 312 жінок.

Тільки важливо розуміти, що всі ці навчання переважно для галочки, бо без цього не дають направлення, довідки чи ще якогось там папірця, що з ним стикається жінка під час вагітності.

АуреліяБоляк, засновниця і керівниця школи розвитку жіночності Дайкіні”, розповідає, що майже ніколи не чула, що пологи можуть бути щастям, натхненням, величезним припливом енергії, любові, духовним прозрінням. “Коли чоловік приходить здавати спермограму, йому дають окремий кабінет, включають порно, дбають про нього. А жінку поміщають у місце, де купа чужих людей, де її розпанахують, при цьому розказують, що треба бути цнотливою, ні з ким там нічого ніде, це все соромно, – а тут ось так розкривають перед чужими людьми. Як це?” – обурюється вона.

Коли чоловік приходить здавати спермограму, йому дають окремий кабінет, включають порно, дбають про нього. А жінку під час пологів поміщають у місце, де купа чужих людей

За її словами, материнство – це досвід, який неможливо отримати на жодній роботі. Ставши матір’ю, жінка багато вчиться, розуміє, що таке справжня відповідальність, з інфантильної маленької дівчинки перетворюється на дорослу. Тому вагітність має бути усвідомлена – потрібно працювати з тілом, своїм психічним станом, є спеціальні практики, щоб розслабитися, включити чутливість, навчитися керувати емоціями.

“Коли я читаю лекції для акушерок, вони на мене дивляться, як на інопланетянку – не вірять, що пологи можуть бути приємними, – продовжує Аурелія. – У деяких жінок виникає навіть агресія, бо коли вони чують про те, як могли б відбутися пологи, і порівнюють зі своїм досвідом, у них виникає багато болю і злості. На жаль, це їхній  негативний досвід, і нічого вже не зміниш. Але з цим треба працювати, навіть негативний досвід може стати силою, залежно від того, на що жінка буде це спрямовувати. Адже найлегше на когось повісити вину і залишити все в минулому, ніж взяти з собою”.

Вона вважає, що після всіх травм, які проживають жінки, потрібно працювати над собою, реабілітовуватися. Мовляв, зараз популярно говорити про реабілітацію, особливо коли йдеться про військових, чоловіків, які пройшли бойові дії. Так, вони були на війні, потрапляли у кризові ситуації, в яких людина не знає, як діяти, вперше стикається з чимось. Багато емоцій і нуль знань, в людини шок – і з цим треба щось робити. А жінки в пологових проживають це постійно, без війни, в мирний час. Вони народжують у таких собі “гетто”, коли всі решта, наприклад, їздять на крутих машинах, відпочивають на Балі.

***

До речі, однією з вимог громадської ініціативи “Нове життя в нових умовах” є створення сучасного консультаційного центру для жінок при міському перинатальному центрі. Однак влада відповідає, що у цьому нема потреби, бо ж у місті є три “неймовірно совкові” жіночі консультації…

Автор: Наталя СЕРБИН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 22.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...