Мед Атлант

Переможниця проекту “Модель XL” про комплекси, зміни і відвертість

 

Рік тому франківчанка Марія Павлюк перемогла у проекті “Модель XL”. Увесь цей час вона не байдикувала, насолоджуючись славою. Ба більше – дівчина каже, що не вважає себе зіркою, хоча люди на вулиці й досі підходять сфотографуватися, а дехто навіть просить дозволу доторкнутися. Отож, за цей рік Марія скинула 10 кілограмів, позбулася деяких комплексів, уклала контракт із закордонним модельним агентством, а в планах – відкрити у Івано-Франківську школу моделей “plus size”.

Після проекту в мене зникло багато комплексів стосовно свого тіла. Наприклад, розтяжки на животі унаслідок вагітності. Тепер я розумію, що вони взагалі ніяк не заважають у роботі моделі. Розтяжки можна “зафотошопити”. А взагалі – це природно. Більшість замовників цього не помічали. Лиш іноді дехто емоційно реагував: “О! В тебе є дитина! Як класно!”

Зараз працюю над поповненням свого портфоліо. Як виявилося, для Європи важливіші фото в купальниках або спідній білизні. Я орієнтуюся саме на закордонний ринок, оскільки це трохи вищий рівень, ніж в Україні”.

 

 

 

У Туреччині працювала двічі по півтора місяці. Побачила багато відмінностей між їхнім стилем роботи і тим, що в Україні. Найперше – це мова. Турецькі замовники далеко не всі розмовляють англійською. Тож ти приходиш на зйомку, одягаєшся і увесь час лише позуєш. Мовчки. В той же час в Україні весь процес супроводжується якимись бесідами, жартами тощо. І так працювати значно легше.

Варто також зазначити, що у Туреччині більшість перукарів, візажистів, стилістів та дизайнерів – чоловіки. Менталітет – узагалі окрема тема. Наприклад, не дай Боже важко зітхнути. Вони сприймуть це, ніби в тебе трапилося якесь горе. Одразу зупиняють зйомку, телефонують до твого директора, запитують, що не так, у чому справа – чим модель не задоволена”.

Тепер мені байдуже до фотосесій у купальнику чи спідній білизні. Я підкорегувала фігуру, але хочу ще. Зменшила живіт, бо в моделі “plussize” він має бути плоским, фігура повинна бути схожа до піскового годинника. Зараз я важу приблизно 85 кілограмів, це на 10 менше, ніж тоді, коли виграла у проекті”.

 

Я все життя була дуже доброю, боялася висловити власну точку зору. Навіть батькам. Після проекту все змінилося. Стала більш рішучою, відверто кажу, чого хочу”.

У майбутньому думаю відкрити школу моделей. Поки набираюся досвіду. Мені часто кажуть: “Вже відкривай! Ти пропустиш цю хвилю…” Однак я хочу зробити все на професійному рівні. Вчити дівчат я вже можу, але хочу їх потім працевлаштовувати, а для цього потрібно налагодити контакти як в Україні, так і за кордоном. Над цим зараз і працюю”.

 

Якби я мала на меті схуднути, то вже б давно це зробила. Модель “plussize” повинна одягати речі, не менші за 48-й розмір. Тому я тримаюся в цих рамках. Хоча я би все одно не стала дуже худою, ніколи такою не була”.

Модель повинна бути безпроблемною дівчиною, в якої ніколи нічого не болить, яка завжди має гарний настрій і вміє грати різні ролі. І нікого не хвилює, що наразі відбувається у твоєму особистому житті. Таке вміння приходить із досвідом”.

 

Якось мені сказали – якщо хутко не переїду до Києва і не знайду собі продюсера, через півроку про мене всі забудуть. Аякже – взяла і переїхала. Мене запрошували кілька разів на столичні гламурні тусовки, але я не бачу в них сенсу. Якщо захочу, то поїду на “VIVA! Найкрасивіші”, але що від того зміниться для мене? Я не женуся за тимчасовим піаром. Аби про людину пам’ятали, вона має робити щось дійсно якісне і суттєве”.

Під час зйомок мені найкраще вдається емоція щастя. Як на мене, немає нічого простішого, ніж усміхатися. Головне – не перестаратися”.

 

Я взагалі не вередлива модель. З усіма замовниками розходимося в теплих стосунках. Кажуть, що основна моя фішка – це красиве обличчя, яке виділяється з-поміж інших”.

В Україні звикли всіх використовувати. Особливо моделей. Хочуть, аби вони працювали майже задарма. Досить поширена ситуація, коли відомий бренд пропонує моделі попрацювати за мізерну суму. Звичайно, я не погоджуюся. Добре знаю, наскільки це важка робота, і маю конкретну визначену ціну. Особливо після закордонного контракту. Зовсім не йдеться про якусь захмарну ціну, просто в Україні звикли постійно її збивати”.

 

Ніколи не зніматимуся оголеною, якщо мене про це не попередили і не заплатили відповідно. Хоча не все залежить від грошей – зйомка має бути естетичною і мистецькою, без натяків на вульгарність”.

Я ходила на заняття із вокалу. Мені дуже подобається співати. Але розумію – щоб стати хорошим вокалістом, треба багато працювати, цілковито віддатися справі. Я не готова поки що. Наразі моїм пріоритетом є моделінг”.

 

Багато хто думає – якщо я модель XL, то можу розслабитися і їсти все підряд. Ні! Здебільшого вдома я готую гречку або відварюю макарони, приправлені маслом. Обожнюю ячмінну кашу. До цього –  салат і куряча парова котлета чи індиче м’ясо або нежирна свинина. Обов’язково супи, але без засмажки.  Намагаюся не вживати шкідливу їжу, як-от голубці, вареники чи піцу. Не тому, що погладшаю, а лиш тому, що потім погано почуваюся. Солодощі також вживаю обмежено, бо з’являється висип на обличчі. Як бачите, я правильно харчуюся, тому в мене нічого ніде “не висить”, але водночас я і не худну”.

Ніколи не прошу, аби мене взяли на роботу, бо знаю, що не залишуся за бортом. Портфоліо у мене чудове. Вже зараз маю кілька гарних пропозицій з-за кордону”.

 

У Франківську люди на вулицях і досі впізнають мене. Багато хто не підходить, лиш дивляться і перешіптуються. Частіше хочуть сфотографуватися. Одного разу людина навіть запитала, чи можна до мене доторкнутися. Мені було так дивно – я ж така сама, як і інші. Не вважаю себе зіркою. А найсмішніше, коли мене впізнають у маршрутці і не можуть відвести шокованих поглядів – люди, певно, думають, що я вже не можу їздити в громадському транспорті”.

Я не купую і ніколи не купувала одяг на секонд-хендах, тому що мені не вдається там знайти собі щось добротне.Знаю, що там є класні речі, але на пошуки треба мати час і терпіння. Зазвичай купую вбрання у місцевих крамницях. Багато речей придбала в Туреччині. До речі, не раз зіштовхувалася з тим, що в магазинах брендового одягу максимальний розмір – це “М”, а я ношу “ХL”.

 

Автор: Наталя МОСТОВА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 23.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...