Мед Атлант

Коломия знаходиться на п’ятому місці в області за захворюваністю на туберкульоз

Наразі Україна – на другому місці в Європі за захворюваністю на туберкульоз (із розрахунку кількості хворих на 100 000 людей). На першому – Росія.

У 2018 році в Коломиї та Коломийському районі 72 особи захворіли на туберкульоз, серед них – 1дитина. Майже кожен другий випадок туберкульозу – це з виділенням туберкульозної палички (відкрита форма туберкульозу). За кількістю хворих на туберкульоз ми знаходимося на 5 місці серед інших районів Івано-Франківської області. Крім того, кожен 14-й хворий на туберкульоз є носієм ВІЛ. Про це повідомляють на сторінці Коломийської міської ради.

Що таке туберкульоз?

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, викликане бактерією Mycobacterium tuberculosis. Мікобактерія також відома як паличка Коха, за ім’ям відкривача.Вона передається повітряно-крапельним шляхом, коли уражена людина кашляє чи чхає. Зазвичай, туберкульоз вражає легені, рідше – нирки або спинний мозок. Заразною є лише легенева, відкрита форма туберкульозу. Без належного лікування ця хвороба може бути смертельною. Для зараження туберкульозом достатньо десятьох бактерій. Але чи призведе зараження до хвороби, залежить від нашого імунітету. 90-95% людей не захворіють.Якщо імунна система не спрацює як слід, то може розвинутись або прихована інфекція, або туберкульоз.

Інколи від зараження до прояву хвороби минає рік.Цьому є кілька причин: мікобактерії вміють уникати знищення і впливати на імунну відповідь, вакцина є недостатньо дієвою, а розвитку туберкульозу значно сприяють ВІЛ-інфекція та навіть брак вітамінів А і D.

Щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ в Україні роблять немовлятам на третій день життя.Ця вакцина ефективно захищає дітей від туберкульозного менінгіту і дисемінованого (розсіяного) туберкульозу. Проте, захист дорослих від туберкульозу легень є ненадійним, і з віком він слабшає. Ефективність БЦЖ при захисті дорослих людей оцінюють як 60%.

Слід пам’ятати, що БЦЖ може зумовлювати у вакцинованих людей хибно-позитивний туберкуліновий тест – збільшена реакція Манту за відсутності хвороби.БЦЖ це єдина доступна наразі вакцина. Вона безпечна, але з огляду на недостатню ефективність їй шукають заміну.

Серед причин високої захворюваності на туберкульоз називають такі:

-поширеність ВІЛ-інфекції,

-передача збудників в пенітенціарних закладах і туберкульозних диспансерах,

-невчасна діагностика,

-уникнення лікування,

-поширеність штамів із множинною стійкістю до антибіотиків.

ВІЛ-інфекція відкриває перед туберкульозом двері. ВІЛ вражає саме ті клітини, що мали би зробити правильні налаштування імунної системи і запустити знищення бактерій.

Туберкульоз став причиною половини смертей людей із діагнозом СНІД у 2018 році в Україні.

Кількість випадків одночасного зараження ВІЛ і туберкульозом в Україні сьогодні зростає.

Люди можуть бути носіями ВІЛ і туберкульозу, і, не здогадуючись про свій стан, поширювати інфекцію.

Туберкульоз у ВІЛ-інфікованих людей може мати атипову форму, яку важко виявити за допомогою традиційних тестів – флюорографії легень та бактеріального посіву мокротиння.

ВООЗ рекомендує людям, що живуть із ВІЛ, щоквартально робити аналізи на туберкульоз, і вживати антибіотик ізоніазид як запобіжну терапію.

Щоб запобігти туберкульозутреба дотримуватисяправил гігієни в приміщеннях, де збирається багато людей. Там має проводитись вологе прибирання та якісна вентиляція.Людям радять бути уважними до симптомів туберкульозу – тривалої підвищеної температури (37◦ С), кашлю і нічної пітливості.Також варто здати аналіз в разі тісного контакту із хворими.

Вакцинація є недосконалою, проте захищає дітей і допомагає дорослим протистояти інфекції.Профілактика ВІЛ та вчасне виявлення цього вірусу також суттєво підвищують шанс не захворіти на туберкульоз.

Якість харчування також може впливати на здатність організму протистояти туберкульозу. Брак вітамінів А і D суттєво підвищує розвиток хвороби.

Туберкульоз є виліковним в разі вчасної діагностики та дотримання процедури лікування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...