Мед Атлант

У Коломийській виправній колонії не опалюють приміщення, а в’язні беоплатно працюють

Моніторингова група у складі регіональних представника та координатора Уповноваженого та громадських моніторів здійснила повторний візит до ДУ “Коломийська виправна колонія (№ 41)”, що знаходиться у селі Товмачик Коломийського району Івано-Франківської області. Було зафіксовано порушення прав в’язнів.

Незважаючи на опалювальний період і низьку температуру повітря, приміщення виправної колонії не опалюються, інформує прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У спальних кімнатах, камерах СІЗО, ДІЗО, ізоляторі та стаціонарі медичної частини, де перебувають засуджені, температура повітря становить від +9 до +14 градусів.

Лише в окремих кімнатах одного з відділень соціально-психологічної служби монітори виявили належний температурний режим на рівні +25 градусів. При цьому відшкодування за опалення щомісячно здійснюється із доходу усіх  засуджених, що працюють.

Крім того, виявлено порушення права на працю та захист від експлуатації, що гарантується статтею 43 Конституції України. Зокрема, деякі засуджені працюють без оформлення трудових відносин. Більшість засуджених, які виявили бажання конфіденційно спілкуватися з моніторами, розповіли, що вони не володіють інформацією про розмір свого заробітку чи пенсії, а також наявністю коштів на особовому рахунку. З цією інформацією їх не ознайомлюють.

Окремі засуджені постійно залучаються до робіт з благоустрою на весь робочий день, що є порушенням вимог частини п’ятої статті 118 Кримінально-виконавчого кодексу України, згідно з якими до цих робіт залучаються без оплати праці, як правило в порядку черговості в неробочий час і не більше як на 2 години.

На виробничих об’єктах установи порушуються правила охорони праці та техніки безпеки. Засуджені, які залучені до робіт з підвищеною небезпекою, не забезпечені спеціальним одягом та взуттям.

Через відсутність співпраці адміністрації установи із соціальними службами району 11 із 22 засуджених осіб з інвалідністю та пенсійного віку не отримують належні соціальні виплати.

Під час моніторингу також встановлено, що залишаються невиконаними більшість рекомендацій Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо усунення порушень, виявлених під час попереднього візиту в Коломийську ВК № 41 у листопаді 2016 року.

Моніторингова група відзначила належну організацію роботи медичної частини № 4. Медичний контроль за станом здоров’я засуджених установи здійснюється шляхом проведення систематичних медичних оглядів, обстежень та надання медичної допомоги засудженим та ув’язненим, зокрема і ВІЛ-інфікованим особам.

Про виявлені порушення поінформовано керівництво виправної колонії з одночасним наданням рекомендацій для їх усунення.

За результатами моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде направлено відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та рекомендацій щодо їх усунення, а також акти реагування відповідним уповноваженим органам.

Читайте також: На Івано-Франківщині відкрили кримінальне провадження на підприємство, яке постачало неякісне м’ясо у виправну колонію.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...