Мед Атлант

Нетверезі безхатьки: проблема лікарень чи всього міста?

Лікарня в розумінні багатьох – це чистота та люди в білих халатах, адже це місце, де лікують, відновлюють здоров’я, запобігають різним хворобам. Приблизно так воно і є, але з настанням холодів ситуація починає кардинально змінюватись. Тоді медичні заклади можуть перевернути уявлення про стерильну лікарню. Оскільки для багатьох безхатьків є проблемою перезимувати, то франківським лікарням додали функції пунктів обігріву й витверезників. Щоправда, умов відповідних не створили…

Муніципалів турбує запах

Як повідомляє начальник управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Влізло, за зимовий період умісті 237 осіб відвідали трипункти обігріву. Тим часом в області три особи загинули від переохолодження.

Як розповідає очільник КП «Муніципальна варта» Андрій Прусак,перед початком сильних морозів працівники підприємства обійшли всі закинуті підвали та приміщення, де зазвичай перебувають люди без визначеного місця проживання, аби повідомити їм про пункти обігріву.

«Ускладнень у роботі з безпритульними у нас ніколи немає. З ними навіть легше працювати, ніж зі звичайними громадянами, які також перебувають у стані алкогольного сп’яніння. Безхатьки більш поступливі, та й навіть якщо вони починають буянити, декількох слів достатньо, щоб їх вгамувати. Єдиний дискомфорт у роботі з ними – це, звичайно, дещо специфічний запах», – додає Прусак.

Коли «вартові» помічають безхатька, вони проводять з ним консультаційну бесіду. Якщо людина перебуває у стані алкогольного сп’яніння, її одразу каретою швидкої допомоги доставляють до лікувального закладу. Коли ж безхатько тверезий, його направляють до Будинку нічного перебування, але для цього потрібно мати при собі хоча б якісь документи. Якщо ж їх немає, людину не виганяють, вона може залишитися на певний час– до встановлення особи.

Медики звільняються через п’яних

Буває, що, аби врятувати безхатька, слід викликати швидку допомогу. Як правило, медики не в захваті від таких «пацієнтів», але змушені з ними працювати.

«Безхатьки такі самі люди, як і ми. Вони поступають до нас, відколи існує лікарня. У кожного з них свої проблеми: пневмонія, серцеві, легеневі захворювання тощо. Ми завжди їх кладемо в палату та лікуємо, оскільки це звичайні громадяни нашої держави. Дискомфорт виникає тоді, коли разом із людьми, які звернулися до закладу з шлунковими кровотечами, кардіологічними недугами та іншими проблемами, доставляють осіб у стані алкогольного сп’яніння. Нетверезі починають агресивно себе поводити щодо інших пацієнтів та персоналу», – розповідає головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк.

Кожна людина, яка звертається за допомогою в медичний заклад, відчуває певну емоційну напругу. В такі моменти хочеться спокою, а якщо поруч у приймальному відділенні особа в нетверезому стані, то візит до лікаря легко може перетворитися в маленький кошмар.

«Пацієнти звертаються з певними недугами, а нетверезі не вважають за потрібне поводитися стримано та починають буянити. Тоді хворі скаржаться до адміністрації. Бували ситуації, коли просто серед ночі до мене телефонували з претензіями через нетверезих осіб. Коли людина хвора і починає нервуватися, її стан загострюється. Тоді запускається ланцюгова реакція: хворі починають злитися не тільки на нетверезих, але й на інших пацієнтів та медичний персонал. У нас навіть були випадки, коли люди напідпитку вчиняли бійки з пацієнтами, їхніми родичами, медсестрами чи санітарками», –каже Масляк.

Буває, що, аби врятувати безхатька, слід викликати швидку допомогу. Як правило, медики не в захваті від таких «пацієнтів»

Нетверезих людей часто доставляють до лікарень. Вони висипаються і покидають заклади охорони здоров’я. Але зазвичай повертаються, бо швидка допомога або поліція знову доставляє їх у медзаклад. Біда в тому, що п’яні часто псують медичний інвентар. Вони ламають ліжка, тумбочки, вибивають вікна. Іноді не допомагає навіть охорона. Адже за день до лікарні звертається близько сотні людей, серед яких до п’яти нетверезих. Тоді в приймальні твориться хаос.

«Практично кожного дня до нас поступає від трьох до семи людей в стані алкогольного сп’яніння, – акцентує головний лікар. – Їх повинні привозити в певний спеціалізований заклад, щоб провести детоксикацію, а не до нас».

Він додає, що проблема є дуже гострою. Ба більше, через постійні труднощі у роботі з цими пацієнтамиз лікарні уже звільнилося декілька працівників. Проте незважаючи ні на що, медики терпляче ставляться до нетверезих та безхатьків. Вони допомагають їм скупатися, переодягтися та зігрітися.

Люди реагують по-різному

До речі, люди без визначеного місця проживання часто з’являються в пунктах обігріву разом зі всіма речами, які в них є, чим створюють додатковий дискомфорт для інших. Вони можуть приходити як поодинці, так і цілими групами. І попри те, що інші постійно скаржаться на них, виставити цих осіб за двері медичні працівники не можуть.

Як реагують на них франківці? Звісно, що по-різному.

Франківка Марія Литвин, яка перебувала з безхатьком у сусідній палаті, каже, що не побажала б такого нікому. «Біля безпритульного чергувала санітарка. Він грюкав у стіни всю ніч, матюкався, погрожував лікарям. На щастя, зранку його кудись перевели. Запах і одяг –той ще треш».

Франківка Наталія Захарійчук, яка мала досвід спільного перебування з безхатьком в палаті, впевнена, що навіть одна така доба запам’яталася би кожній людині на все життя. «Вони крадуть при найменшій можливості. Також від них іде не дуже приємний запах, різкий і нудотний. Вони не звертають уваги на зауваження, і найголовніше – у них є купа заразних болячок», – акцентує жінка. Однак навіть попри такі неприємні спогади вона розуміє, що жаліти треба всіх і допомагати кожному, адже безхатьки – це люди з різною долею, які опинилися на вулиці. Замість того, щоб осуджувати, потрібно допомагати.

Біда в тому, що п’яні часто псують медичний інвентар. Вони ламають ліжка, тумбочки, вибивають вікна. Іноді не допомагає навіть охорона

«Такі люди викликають почуття жалю і бажання допомогти. Але якщо мова іде саме про безхатьків, а не про алкоголіків, що нетверезі тиняються по місту, мають характерні запах та поведінку, попри те, що у більшості випадків житло у них є або було, поки не «пішло» через оковиту», –вважає франківець Ігор Хромей.

Будинок нічного перебування допоможе тверезим

Нагадаємо, що для людей без визначеного місця проживання діє Будинок нічного перебування, куди вони можуть прийти, щоб переночувати та привести себе до порядку. Проте стан гострого алкогольного або наркотичного сп’яніння є протипоказанням для перебування у цьому закладі.

«Будинок нічного перебування – громадське місце. Відповідно, ми не можемо впускати до нас людей в стані алкогольного сп’яніння. Це було б грубим порушенням закону. Але оскільки на базі Будинку діє пункт обігріву, а там таких суворих правил нема, то ми виділили для цього окрему кімнату», – розповідає директор Будинку Іван Боберський.

Поєднання пункту обігріву та Будинку нічного перебування викликає значний дискомфорт як для персоналу закладу, так і для його відвідувачів

Наразі при вході в заклад стоїть черговий, який має вслідкувати ще й за пунктом обігріву. На вихіднихдо Будинку в пункт обігріву зазвичай звертаються до десяти осіб. Це не завжди безхатьки, часом це звичайні люди, які потребують тепла. Там вони можуть посидіти у спеціально виділеній кімнаті, випити чаю з печивом та зігрітися.

«Поєднання пункту обігріву та Будинку нічного перебування викликає значний дискомфорт як для персоналу закладу, так і для його відвідувачів. Люди, які звернулися до нас, хочуть повернутися в світ як повноцінні члени суспільства. Вони прагнуть змін. Але коли до нас приходять особи напідпитку, то вони втрачають орієнтацію. Їм важко зрозуміти, чому в Будинку, де суворо заборонений алкоголь, перебувають нетверезі», – каже Боберський.

«Кризову палату» розформували

Раніше людей в стані гострого алкогольного сп’яніння доставляли в обласний наркодиспансер, але нещодавно ситуація змінилася: відповідно до наказу Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 9 жовтня 2018 року, в пункті 13.3 котрого вказано, що хворих з гострою алкогольною інтоксикацією, тобто у стані сп’яніння середнього та важкого ступеня, карета швидкої допомоги має доставляти у чергову лікарню. Чому не в спеціалізований заклад?

«Раніше у нас існувала «кризова палата», але зараз її розформовано. У нас спеціалізований заклад, у якому лікують залежність, а не людей в стані алкогольного сп’яніння. Щоб вирішити проблему, пацієнт повинен звернутися до нас сам», – розповів головний лікар обласного наркодиспансеру Валерій Скопич.

Окрім того, відповідно до розпорядження міського голови № 393-р від 11.10.2018 року «Про створення стаціонарних та денних пунктів обігріву на території міста» в м.Івано-Франківську до завершення осінньо-зимового періоду 2018-2019 років функціонують стаціонарні та денні пункти обігріву. Стаціонарних цілодобових пунктів обігріву в Івано-Франківську є три: у Центральній міській клінічній лікарні(на вулиці Мазепи), Міській клінічній лікарні(на вулиці Матейки) та Будинку нічного перебування (на Млинарській).

 

Автор: Христина Савчин

Стаття опублікована в журналі МІСТО №24

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...