Мед Атлант

Від початку року з підозрою на кір до лікарень звернулися майже дві тисячі прикарпатців

Від 28 грудня на кір захворіли більше тисячі прикарпатців.

Про повідомляє “Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”. Дані оприлюднені станом на 11 квітня.

Усього госпіталізовано 1060 осіб, в тому числі  дітей   0-17 років  – 730, у відділенні інтенсивної терапії перебували 5 осіб.

В Івано-Франківській  області було зареєстровано  1913 звернень  з підозрою на кір, в тому числі 1479 дітей віком 0-17 років, що становить 77,3%.
Лабораторно підтверджено 54 випадки кору, що становить 2,8%. Серед захворілих  на кір 23,5% отримали два щеплення,   19,2% – одне щеплення, 38,2%  –  не щеплені, 19,1 % – відсутні дані про щеплення.З початку 2019 року зареєстровано 23 групові осередки кору в організованих  колективах.  Всього у спалахах захворіло 228 осіб,  в т.ч. 221 дитина 0-17 років, – йдеться у повідомленні.
Рівень захворюваності на кір в Україні продовжує зростати, інформує МОЗ. З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 11 квітня 2019 р.) на кір захворіло 39 549 людей — 18 187 дорослих і 21 362 дитини. Від ускладнень кору померло 14 людей. МОЗ України спільно з місцевою владою продовжує спеціальні заходи, щоби зупинити спалах кору в країні.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 11 квітня в Україні було 1 032 146 доз. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зауважте, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна ЛИШЕ у комунальних (“державних”) закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...