Мед Атлант

60 % українців не прочитали за рік жодної книги

Соціологи з’ясували, що 60% українів за останній рік не прочитали жодної книжки.

В опитуванні зазначається, що до уваги брали не лише паперові видання, а й електронні, пише “Україна молода”. Згідно з ним, 23% респондентів відвідали бібліотеку або книгарню хоча б  раз упродовж останнього року. 13% не відвідували бібліотеку або книгарню, але читали книжки.
Частіше бібліотеки відвідують молоді люди з вищим рівнем освіти та ті, хто проживає у великих містах, повідомляють у звіті дослідження. Близько 50% дорослих українців не відвідали жодної культурної події впродовж року.
Перепонами для цього вони вважають брак часу та грошей. Найбільше на культурні події ходять люди від 18 до 29 років: на концерти — 26% респондентів, у театр — 13%.
Літературознавець Ольга Рибак-Гуртовенко зазначає, що не погоджується із тезою про те, що українці мало читають.
Щодня, користуючись київським метро, я бачу у вагоні не менше п’яти людей із паперовими книгами. Ще двоє-троє дивляться в електронні книжки. Три роки тому я не бачила жодної людини з книгою в метро. В моїй перспективі українців, які читають, стає більше. Справа в тому, ким себе оточувати і як діяти самому. Читання — “заразна” річ і хто знає, чи дівчина, яка стоїть поруч із вами у вагоні, коли ви читаєте, не візьме завтра книгу із собою в метро також.
Компанія GfK Group, що займається споживацькими дослідженнями, опублікувала результати опитування щодо регулярності читання в усьому світі.
Виявляється, країною, у якій читають найбільше, є Китай. В онлайн-опитуванні взяли участь 22 тисячі читачів віком від 15 років із 17 країн, а саме: з Аргентини, Австралії, Бельгії, Бразилії, Канади, Китаю, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Мексики, Нідерландів, Росії, Південної Кореї, Іспанії, Великобританії і США.
Опитування свідчить, що 30% опитаних читає книги щодня, 29% — принаймні раз на тиждень. Раз на місяць читає 17% опитаних, 18% — ще рідше.
При цьому 6% респондентів зазначили, що не читають узагалі. Що стосується географії, то саме Китай посідає найвищу сходинку за кількістю людей, які читають книжку щодня — 36%; також високий відсоток мають Іспанія та Великобританія (по 32%), США та Італія (по 30%).
Нідерланди і Південна Корея є країнами, великий відсоток читачів яких зазначили, що вони ніколи не читають книжок. У родинах із високим рівнем доходу частіше читають книжки, ніж у сім’ях із низьким доходом. Також опитування засвідчило, що жінки є активнішими читачами, ніж чоловіки.
Ольга Рибак-Гуртовенко у коментарі “УМ” каже, що в Україні достатньо якісної літератури для розвитку дітей.
Усе залежить від смаків та побажань батьків. Література є: видавництва перекладають міжнародні бестселери для дітей та підлітків, українські автори видають власні графічні новели та казки, також друкують і перекладають книги для батьків про розвиток дітей. Вибрати точно є з чого, а чого не вистачає, можна замовити з доставкою на Amazon чи Book Depository — і воно приїде до вашої поштової скриньки в будинку, — додає літературознавець.
Кожен п’ятий опитаний читає дітям книжок щодня або кілька разів на тиждень. Кожен десятий — кілька разів на місяць, кожен 25-й — кілька разів або раз на рік. І кожен сьомий не читає дітям книжки ніколи.
Показово, що люди, які часто читають самі, частіше читають і дітям. Цікаво, що майже кожен третій опитаний, який ніколи не читав книжок, каже, що йому в дитинстві не читали батьки.
Під час розмови з “УМ” психолог Поліна Алексєєва дала поради, як привчити дітей читати книжки:
Можна щодня читаючи їм вечірню казку, недочитувати до кінця, а перериватися на найцікавішому, тоді дитина захоче дізнатися, що ж там далі.Якщо її заінтригувати, то вона візьме до рук книгу, відкриє її. А тоді потроху знайомі літери складуться у склади, а склади у слова, а далі в речення, і от вже дитина починає читати поринаючи у дивовижний світ книги.
Протягом жовтня-листопада 2017 року дослідники опитали 1 тис. 802 респондентів віком від 18 років. Результати показали, що 43% опитаних за останній рік прочитали хоча б одну книжку, проте 51% українців не взяли до рук жодного видання.
6% опитаних не змогли відповісти на питання, чи читали вони книжки протягом попередніх 12 місяців. Кількість книжок у тих українців, хто регулярно читає, коливається від однієї до кількох десятків: 75% — прочитали менше 10 книжок, 50% — менше чотирьох, 25% — менше двох. Середній показник прочитаних за рік книжок становить сім видань (6,9 — чоловіки, 7,5 — жінки).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...