Мед Атлант

У Калуському навчально-реабілітаційному центрі виявили порушення: немає психолога, який володіє мовою жестів

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області та громадський монітор здійснили візит до Калуського навчально-реабілітаційного центру Івано-Франківської обласної ради.

У центрі навчаються та можуть проживати 77 дітей із інвалідністю з різним рівнем втрати слуху, затримкою психічного розвитку чи аутизмом.

Моніторингова група поспілкувалася із батьками учнів, а з допомогою вчителів – і з учнями центру. Оглянули навчальні класи, спальні приміщення, майстерні, актовий зал, бібліотеку, спортивний зал, ігрові кімнати, зал для ритміки, медичний пункт, ізолятор, їдальню, господарські приміщення а також ознайомилися із веденням документації.

Під час візиту група відзначила, що учні привітні, контактні та дуже позитивні. Загальний настрій тут дружній та домашній. Охайні та чисті приміщення та територія центру. Діти забезпечені п’ятиразовим харчуванням. Серед учнів ведеться виховна робота, вони беруть участь в спортивному житті, у центрі постійно відбуваються розважальні та навчальні заходи.

В центрі працює небайдужий персонал. Про дітей постійно дбають, з повагою ставляться до їхніх потреб. Однак, діти потребують психолога, який володіє жестовою мовою.

Під час візиту виявлено і порушення у роботі харчоблоку. Зокрема, не дотримано санітарно-гігієнічних вимог, в холодильнику відсутні усі добові

проби, використовується битий емальований посуд. Також персонал не зміг пояснити приналежність деяких продуктів харчування.

В центрі є і системні проблеми, які навчальний заклад не в змозі самостійно вирішити через відсутність фінансування. Зокрема, потребують ремонту дах приміщення та ігровий майданчик. Недотримується тут і температурний режим в приміщеннях, оскільки опалювальну систему відключили, то в спальних приміщеннях температура повітря складає 15-16 градусів тепла.

Крім цього, в Центрі виявлені й інші порушення, про які до Івано-Франківської обласної ради та облдержадміністрації будуть направлені звіт та відповідні листи реагування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...