Мед Атлант

Страсний тиждень – чому приурочений кожен із днів. ІНФОГРАФІКА

Страсним тижнем здавна прийнято називати шостий тиждень Великого посту, що передує головному православному святу – Великодню. Під час Страсного тижня прийнято згадувати про останні дні життя Христа, про перенесені ним страждання, розп’яття на хресті, смерть і воскресіння, пише znaj.ua.

 

Всі дні цього тижня прийнято називати Великими. Кожен з них присвячений певній події, описаній в Євангелії.

У православних церквах проводять літургії, які здавна вважають найважливішими за весь рік. В цей час заборонено відзначати дні інших святих, поминати вже померлих або влаштовувати хрещення або вінчання. Всі церковні обряди під час Страсного тижня присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу.

Розповімо про кожен день Страсного тижня докладніше.

Великий понеділок

У перший день згадують історію зі Старого завіту про те, як патріарх Йосип був проданий своїми братами в рабство, а також про прокляття Ісуса безплідної смоковниці, яка є символом грішної душі.

В цей день проводять ритуал, який носить назву – чин мироваріння. Його здійснюють тільки один раз на рік. Так, в цей час виготовляють спеціальне масло (його називають миро), яке пізніше використовують під час помазання після хрещення. Варять його з 50 інших масел, трав і смол на протязі трьох днів.

Великий вівторок

За легендою, в цей день Ісус прийшов до храму в Єрусалимі і почав вчити. Коли старійшини чули мудреця і його притчі, то хотіли вбити його. Однак боялися того, що за Христа заступляться люди, які вважали його пророком.

У другий день тижня розповідається про те, як Ісус розмовляв з людьми в храмі Єрусалиму і про притчі Спасителя, а саме – про талант, воскресіння мертвих і Страшний суд.

Велика середа

На третій день згадують історію про те, як Іуда Іскаріот вирішив продати Ісуса Христа за 30 срібних монет. Крім того, в храмах згадують грішну жінку, яка омила ноги Христа і помазала їх миром.

У середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Саме в цей день слід сповідатися.

Великий четвер

Біблійний епізод – Таємна вечеря. Увечері четвертого дня починають одну з найдовших служб в році – «Дванадцять Євангелій» (12 частин з чотирьох Євангелій). На ній православні віруючі згадують про страждання, які довелося пережити Ісусові.

Віряни всю молитву тримають в руках запалену свічку, яку, за традицією, прийнято не гасити аж до приходу додому. У цей день віруючим потрібно причаститися.

Крім цього, в четвер розпочинаються приготування до Великодня – потрібно пекти паски, фарбувати яйця, прибирають будинок, перуть. Ще цей день називають Чистий четвер.

Велика п’ятниця

П’ятий день Страсного тижня вважається найбільш траурним, адже саме в п’ятницю розіп’яли Христа. У церкві відбувається ритуал винесення плащаниці.

Велика субота

Під час урочистої літургії розповідається про те, як хоронили Ісуса, про його перебування у гробі. В цей час священики переодягають святкове біле вбрання. Святять паски, фарбовані яйця, вино.

Центральна служба усього тижня починається саме в суботу, ввечері. А в Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Всі віруючі зустрічають Великдень.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...