Мед Атлант

Підтримай українську: сьогодні Рада має ухвалити закон про державну мову. ІНФОГРАФІКА

Закон про функціонування української мови як державної парламент має ухвалити сьогодні, 25 квітня, заявив на засіданні погоджувальної ради спікер Верховної Ради України Андрій Парубій.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Спікер закликав усіх депутатів бути в залі 25 квітня об 11:00 для голосування.

Законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у першому читанні Верховна Рада ухвалила у жовтні 2018 року.

28 лютого Верховна Рада дала старт розгляду у другому читанні мовного закону. Загалом до законопроекту до другого читання було подано майже 2100 поправок.

28 лютого 2018 року Конституційний суд України визнав закон «Про засади державної мовної політики» (так званий закон «Колесніченка-Ківалова») неконституційним через порушення Верховною Радою процедури його розгляду та ухвалення. Це рішення оголосили обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене. Відтоді і донині в Україні не було чинного закону про державну мову.

Лідер українських президентських виборів Володимир Зеленський і чинний глава держави Петро Порошенко після завершення 21 квітня повторного голосування на виборах президента України заявили про підтримку української мови.

Митці, літератори, видавці, музиканти, волонтери, військові, державні та церковні діячі звернулися до депутатів ВР із закликом ухвалити історичне рішення – прийняти закон про державну мову.

Про це йдеться на офіційному каналі громадського законопроекту “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (№5670-д), – повідомляє “Укрінформ”.

Серед тих, хто підтримує “мовний” закон, – Патріарх Філарет, дипломат Володимир Василенко, Герой України Ігор Гордійчук, письменники Іван Малкович та Оксана Забужко, художник Лесь Подерв’янський, музиканти Олег Скрипка, Сергій Фоменко, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Анжеліка Рудницька, актори Ірма Вітовська-Ванца, Ахтем Сеітаблаєв, Наталія Сумська, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, міністр культури Євген Нищук, віце-прем’єр-міністри Павло Розенко та В’ячеслав Кириленко, головний редактор газети “День” Лариса Івшина, ветеран війни, письменник Валерій Ананьєв, доброволець-медик Яна Зінкевич, доброволець АТО, волонтер Родіон Шовкошитний, телеведучі Віталій Гайдукевич та Роман Скрипін.

Для кращого розуміння, що дає закон про державну мову та що зміниться у суспільстві після його прийняття дивіться в інформації:

Читайте також: у Франківську провели макетування пам’ятника Степану Пушику.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...