Мед Атлант

Як у прикарпатському селі чоловіки водять унікальну гаївку на Великодні свята. ФОТО

Сербен — давній ритуальний танок, гаївка, яку водять на Великдень виключно чоловіки. Обряд водіння сербена зафіксований у прикарпатському селі Чортовець Городенківського району Івано-Франківської області.

Ритмічні рухи сербена складаються із трьох кроків вперед, кроку назад, змаху руками доверху, згодом донизу. За припущеннями етнографа Ярослава Левкуна, великодній танок схожий на сербський військовий чоловічий танець.

У давнину сербен танцювали на Великдень, а згодом  також у великодні понеділок, вівторок і на Провідну неділю.

Сербен танцюють лише чоловіки і хлопці, взявшись за руки. Жінки та дівчата можуть тільки співати і спостерігати за дійством. Танок розпочинає заводило, найпочесніший чоловік з металевим топірцем у руках, як своєрідним символом старшинства. Він після великоднього обіду закликає спершу співом: «Пішов сербен по зарінку, за ним за ним дівчє в вінку… Ой сербене сербеночку, не смуть мою головочку». Сербен вишикуваний строго за ієрархією: від найстаршого до наймолодшого учасника.Великодній танок супроводжував сопілкар.

Учасники у селі Чортовець тричі обходили спочатку навколо греко-католицької церкви Святої Трійці, а потім прямували через усе село до православного храму.

 

Фото – Олег Токарчук

Читайте також: Великдень в Карпатах: як гуцули паску освячували. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...