Мед Атлант

Президент посмертно присвоїм звання Герой України загиблому прикордоннику

Сьогодні, 3 травня, Президент Петро Порошенко присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” генерал-майору Ігорю Момоту посмертно.

Порошенко вручив нагороду героя його доньці Марії під час перебування у Головному центрі підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота в ході робочої поїздки до Черкаської області.

Генерал-майор Момот відзначений найвищою державною нагородою за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Серед героїв, яким ми завдячуємо нашою свободою, хочу сьогодні згадати генерал-майора Ігоря Момота. Його ім’я носить ваш Головний Центр, яким Ігор Момот керував аж сім років. Одним з перших у 2014 році він вирушив на виконання бойових завдань. Я особисто знав пана Ігоря. У найважчі дні Ігор Момот демонстрував мужність, патріотизм і зразкове виконання військового обов’язку. Про його хоробрість знали і українські воїни, і вороги, – зазначив Президент.

Також Петро Порошенко розповів про героїчну службу генерал-майора.

Перебуваючи в пункті пропуску “Довжанський”, він, ризикуючи життям, вийшов з гранатою без запобіжної чеки до понад 200 бойовиків, які були озброєні до зубів. Були і кулемети, гранатомети. І вони вимагали звільнити затриманого ватажка так званої Луганської республіки Болотова. Відважний вчинок офіцера змусив ворога відступити, але не надовго – терористи оголосили винагороду “за його голову”, – розповів Порошенко.

11 липня 2014 року поблизу населеного пункту Зеленопілля позиції опорного пункту українських сил були обстріляні з російських “Градів”. Внаслідок ракетної атаки Ігор Федорович Момот загинув. Але пам’ять про героя живе. Його героїзм та відвага, професіоналізм і самовідданість є прикладом для багатьох поколінь українських прикордонників і українських воїнів.

Днями Україна відзначила День прикордонника. Ця дата у календарі нагадує нам про історичні джерела Держприкордонної служби, про події ХХ століття. Керівники УНР розуміли важливість закриття кордону з Росією і створення кордонної охорони для захисту молодої української держави. Попередні 5 років показали нам ціну питання про надійну охорону державного кордону.Зараз службою впроваджуються сучасні підходи інтегрованого управління кордонами та проводяться спільні заходи з протидії транскордонній злочинності. Розгорнуто Регіональне управління Морської охорони, корабельно-катерний склад поповнено новим катером Морської охорони типу UMC-1000. У цьому році очікуємо укладання договорів на будівництво 22 сучасних кораблів патрульного класу.Держприкордонна служба України отримала від мене чітке завдання – імплементація до єдиного європейського та євроатлантичного безпекового простору. Впевнений, що це завдання українські прикордонники виконають.Дякую усім прикордонникам за самовіддану героїчну службу!

Опубліковано Петром Порошенком Пʼятниця, 3 травня 2019 р.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...