Мед Атлант

У Франківську урочисто відкрили традиційне “Свято ковалів”. ФОТО

Сьогодні, 3 травня, у Франківську урочисто відкрили “Свято ковалів”, яке традиційно відбувається до Дня міста.

“Цього року ми заснували новий тренд – скульптурна виставка з художнього металу, – розповідає засновник фестивалю Сергій Полуботько. – Це окремий вид мистецтва. Тут навіть не головне ковальство, а скульптура з металу. Вона вже є в галереї Вагабунго”.

До Франківська на святкування завітали 15 делегацій з-за кордону. Темою “Свята ковалів” у 2019 році є проблеми екології. Тож митці на площі Бастіон куватимуть якорі, які стануть доповнення інсталяції “Зниклі ріки” художника Валер’яна Федоряка.

“Цього року, як ніколи, багато учасників. Раніше іноземці боялися приїжджати, – розповів міський голова Руслан Марцінків. – Мексиканці, Ізраїль, Туреччина, Китай приїхали. Тішимося, що вдається вже в 17-те організувати такий захід”.

До Франківська вперше приїхали ковалі з Молдови, Румунії та Люксембургу. Міжнародні делегаціі з Нідерландів, Чехіі, Великобританії, Польщі, Австралії, Німеччини, Бельгії, США, Франціі, Італії, Туреччини, Росії, Білорусі – вчергове відвідали фестиваль.

“Свято ковалів- це візитівка в Європі нашого міста. 17 фестивалів- це велика робота”, – додав мер.

Заступник голова ОДА Ігор Пасічняк наголосив, що “Свято ковалів” – це новий бренд міста, новий міф, який твориться нашими руками. “Всі вироби залишаються тут і живуть довгим життям, зберігаючи пам‘ять про гарні дні”.

4 травня з 21:00 до 23:45 також будуть проводити традиційні «Нічні кування» на вулиці Лесі Українки,  позаду медуніверситету.

5 травна о 17:00 на території Палацу Потоцьких проведуть фестиваль “Крайка”.

Також на площі Міцевича та вулиці Лесі Українки  розкинеться дитяче містечко.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...