Мед Атлант

Рівно 223 року англійський хірург випадково винайшов вакцину

Вперше щеплення від віспи виконав 14 травня 1796 року англійський лікар Едуард Дженнер. 8-річному Джеймсу Фіппсу він спочатку вколов субстанцію з нариву хворого коров’ячою віспою, а потім субстанцію справжньої віспи, пише BBC Україна.

До кінця XVIII ст. в Європі від віспи гинуло 1,5 млн людей щороку – вмирав кожен сьомий хворий. Її жертвами стали десятки мільйонів корінних жителів Америки, індіанців. “Жахлива хвороба, яка звела в могилу більше жертв, ніж усі інші епідемії, ніж порох і війна”, – писав англійський медик Томас Сіденгам. Якось до лікаря з графства Глостершир на заході Англії Едварда Дженнера звернулася селянка. Він виявив у неї всі симптоми натуральної віспи. “Я не можу на неї занедужати, бо в мене вже була коров’яча віспа”, – заперечила жінка.

Дженнер зауважив, що справді місцеві доярки майже не хворіли на натуральну віспу, або переносили її дуже легко. І збагнув: люди, які заразилися від хворих тварин і перенесли відносно безпечну коров’ячу віспу, вже не хворіли на майже смертельний людський різновид недуги. Тож варто лише штучно викликати її в організмі, щоб назавжди убезпечити його від справжньої віспи.

Едвард Дженнер провів експеримент. На руці здорового 8-річного хлопчика Джеймса Фіппса лікар зробив два невеликих надрізи. У ранки вніс рідину з вісп’яного пухирця на пальці доярки, зараженої коров’ячою віспою. А через два тижні – після того, як у дитини минуло легке нездужання, – прищепив малому натуральну “людську” віспу. Організм Джеймса не відреагував на хворобу ні цього разу, ні наступного – після повторного щеплення за півтора місяця.

Дженнер відправив до Королівського наукового товариства опис свого відкриття, але на нього не звернули уваги. Знадобилося кілька років, щоб довести цінність щеплень від віспи. Згодом Дженнер став членом усіх європейських академій, отримав сотні дипломів. Декілька індіанських племен Північної Америки надіслали йому почесний пояс. Помер у 73 роки в зеніті слави. На згадку про Дженнерове щеплення всі матеріали для щеплень медики називають вакцинами – від латинського vacca – “корова”. Завдяки цьому англійському хірургові людство вперше подолало хворобу, а саме натуральну віспу, шляхом вакцинації.

Влітку 1978 року зафіксований останній відомий випадок віспи, який забрав життя 40-річної Дженет Паркер, медичного фотографа.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...