Мед Атлант

В Богородчанах громада відстоює своє право на костел

В селищі Богородчани Івано-Франківської області громада активно відствоює своє право на історичну пам’ятку.

Протягом багатьох років всі богородчанці були свідками того, як руйнується фактично єдина пам’ятка культурної спадщини Богородчан –Домініканський костел. Більше того, цей об’єкт навіть не було занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, хоч він і перебував на обліку пам’яток архітектури національного значення під охоронним номером 234.

На жаль, через відсутність належного контролю з боку уповноважених органів і відповідного фінансування з державного та місцевих бюджетів, існує реальна загроза пошкодження та руйнування костелу. Крім цього, костел став ще й став осередком міжконфесійної боротьби, яку пробують використати політики різного гатунку у власних інтересах, – повідомляє селищний голова Богородчан Ростислав Заремба.

На виконання рішення громадських слухань від 10 лютого 2019 року та рішення сесії від 21 лютого 2019 року №856 Домініканський костел селищною радою зареєстровано, як спільну комунальну власність громади Богородчан.

Незважаючи на погрози судами і всякою можливою відповідальністю, вважаю це єдиною можливістю врятувати пам’ятку, а найвищою владою є воля громади і відповідальність перед майбутніми поколіннями богородчанців, – йдеться в дописі.

Офіційного листа направлено до відділення Національної поліції щодо необхідності забезпечення охорони комунальної власності громади.
На черговій сесії буде розглянуто питання про виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації та проведення експертизи для робіт з реставрації костелу.

Саме таке рішення стало можливим тільки завдяки активній громадянській позиції тих богородчанців, які доклали максимум зусиль для цього, контролювали і підтримували на кожному етапі. Але це тільки початок, бо лише разом ми зможемо відстояти право громади на костел, зібрати кошти на його реставрацію та передати його на збереження нащадкам. Вірю, що наш костел стане символом не розбрату, а єдності, а також культурним і духовним центром усіх богородчанців! –  коментує селищний голова.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...