Мед Атлант

В Угорщині нагородили галицького краєзнавця, який встановиви прізвища полеглих у Першій світовій воїнів

Більшості прикарпатців, мабуть, відомо про історичні об’єкти, які знаходяться в їхньому рідному місті. Разом з тим, певні пам’ятки до останнього часу могли бути тільки локалізованими на місцевості, без наявної історичної довідки чи будь якої іншої інформації про них.

Переважно це стосувалося тих об’єктів, які були незаслужено забутими; пам’ять про які відходила в минуле з очевидцями подій. До таких в першу чергу можна віднести військові кладовища періоду Першої світової (1914-1918) та радянсько-польської (1920) воєн. Все, що було відомо містянам – це тільки те, що на певній території знаходяться ці поховання. Про це повідомляє часопис “Галич”.

На даний час маємо значний обсяг знань про них, які отримані як шляхом експедиційного обстеження цих місць пам’яті, так і за допомогою первинних джерел – архівних фондів. Проведені дослідження вже тепер дають змогу довідатися про орієнтовну кількість похованих військовиків, встановити їхню національність, ім’я та прізвище, військову частину, дати народження та смерті; виготовити карту поховань. Власне цю кропітку працю проводять краєзнавці та науковці, – йдеться в дописі.

У результаті даної праці, зокрема, стало відомо що на кладовищі Галич – гора збережено 329 поховань військовиків Габсбургзької монархії. Вдалося віднайти і відновити для сучасності прізвища 127 – ми полеглих. Інформація відшукується щодня – для прикладу, тільки тепер стало відомо, що полеглих військовиків Російської імператорської армії в 1916 р. захоронювали поруч церкви Святого Дмитрія (Галич-Заріка) – вже відомо ряд прізвищ загиблих та їхню полкову приналежність.

Незважаючи на те, що з часу завершення Першої світової війни минуло більше 100 років, європейські держави в особі відповідальних інституцій ведуть бази даних про своїх полеглих. Для кожної держави важливо зберегти історичну пам’ять про своїх громадян. В цьому плані їм стає корисним краєзнавчо-дослідницький напрямок роботи. Краєзнавці беруть участь в міжнародних конференціях, обмінюються інформацією, записують спогади та працюють в архівах.

У травні цього року Міністерство оборони Угорщини нагородило відзнакою «За турботу про військові поховання» (Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Cím) галицького краєзнавця Чемеринського Андрія.

 …за визнання самовідданої праці з пошуку військових поховань, складання карт поховань, ідентифікації загиблих, а також збереження пам’яті про тих, хто віддав своє життя, захищаючи Батьківщину.

Дослідження військових кладовищ Галича ним розпочато в 2008 р.; в 2011 – 14 рр. було надруковано перші дослідницькі матеріали на місцевому та загальноукраїнському рівні. Звичайно, що серед прізвищ українців, німців, чехів, євреїв які воювали в складі багатонаціональної армії монархії Габсбургів, було встановлено десятки прізвищ уродженців Угорщини.

Диплом за підписом міністра оборони д-ра Тібора Бенко вручив Парламентський секретар Міністерства оборони Іштван Немет Сілар.

Церемонія відбувалася у м. Будапешті і була дуже урочистою.

Нагородженого привітав аташе з питань оборони, військово-повітряний аташе України в Угорщині полковник Володимир Калітинський.

Роботи попереду ще багато – адже доступ до архівів стає цілком безпроблемним – а це запорука висвітлення більшості «білих плям» нашої спільної історії з європейськими народами.

Довідково. 

Почесний хрест «За турботу про військові поховання» є нагородою міністра оборони Угорщини. Існує в трьох ступенях – золотій, срібній та бронзовій.

Нагорода у формі хреста, діаметром 35 мм. На верхньому рамені напис “PRO CUSTODIA”, лівому рамені “TUMULORUM”, правому – напис “MILITUM”. По центру розташований стилізований вінок з променями. В центрі вінка – хрест з солдатським шоломом.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...