Мед Атлант

В Україні зʼявилася онлайн-карта найстаріших дерев: на Франківщині росте 900-річний дуб. ФОТО

Київський еколого-культурний центр разом із картографічним онлайн-сервісом Visicom Maps створили інтерактивну онлайн-карту старих дерев України.

Про це повідомляє сайт “Agronews” з посиланням на  dyvys.info.

З карти можна дізнатися, де саме розташовані рослини, а також отримати про них інформаційну довідку — там описано стан, вік, висоту й особливості кожного дерева чи куща.

В 2009-2010 роках завдяки екологам в Україні був проведений конкурс «Національне дерево України». За його результатами сімнадцяти найстарішим і найвидатнішим деревам на території України було присвоєно відповідне звання. Крім того, це дозволило звернути увагу громадськості на такий неймовірно важливий фактор як статус дерева. Ним став відомий раніше принцип «заповідання», надання котрого дозволяло взяти дерева під державний захист і, хоча би теоретично, захистити від вирубки.

Всього ж, за даними екологів, в Україні може бути біля 2600 офіційно заповіданих дерев. Щоправда, відсотків 20% можна відбракувати, оскільки, швидше за все, вони загинули.

Одне зі старовинних дерев – 900-річний дуб – росте в селі Голосків Коломийського району.

Обхват дерева – 7,13 м., висота – 35 м. Дуб носить ім’я відомого польського поета Францишека Карпінского, під яким той любив працювати. У верхній частині дерева є дупло.

Читайте також: замість реклами: на Вічевому майдані зацвіли квіти.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...