Мед Атлант

Росія не збирається звільняти українських моряків

У Кремлі заявили, що РФ проігнорує вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов`язав Росію до 25 червня поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських військовополонених моряків і кораблів, захоплених у районі Керченської протоки, повідомляє Громадське.

Про це журналістам у Москві сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає УНІАН.

«Даний випадок не є підсудним для цієї судової інстанції. У цьому полягає позиція РФ, ви це знаєте », — сказав Пєсков, відповідаючи на запитання, як Москва має намір виконувати наказ цього судового органу.

На уточнююче запитання, чи означає, що Кремль проігнорує рішення Трибуналу ООН, він підкреслив: «Звичайно. Повноваження суду просто не поширюються на цю ситуацію».

Він заявив, що позиція Росії була викладена в суді її представниками.

Раніше, 25 червня, стало відомо, що захоплені Росією українські кораблі зникли зі стоянки в Керчі. Раніше у Кремлі захоплені українські судна назвали «речовими доказами». Та згодом російські силовики перемістили їх у Керч.

  • Зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення. Усіх українців звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі.
  • 29 листопада 2018-го їх вивезли до СІЗО Москви.
  • 17 квітня Лефортівський суд Москви продовжив арешт усім 24-ом українським військовополоненим морякам на 3 місяці. Раніше термін досудового слідства продовжили до серпня.
  • 25 травня 2019-го Міжнародний трибунал з морського права задовольнив позов України та зобов’язав Росію негайно звільнити 3 українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. 28 травня Україна звернулася до РФ щодо організації процесу звільнення українських моряків.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...