Мед Атлант

“Театральна резиденція для бійців”: у Франківську створюють документальну виставу, яку побачить вся Україна

Сьогодні, 27 червня, франківцям презентували проект “Творчої Криївки” – “Театральна резиденція для бійців”, який реалізовуватиметься у співпраці з Івано-Франківським національним академічним театром ім. І.Франка.

В його рамках створять документальну виставу на основі особистих історій учасників, яку покажуть глядачам України.

Франківцям розповіли про  співпрацю та творчі плани фахівці, задіяні в проекті та герої-учасники.

Ця вистава – це документальний театр. Це рідкісний жанр. В Україні є лише декілька режисерів, які з цим працюють. Я думаю ця тема не розкрита, але дуже важлива,- розповіла Віталіна Маслова, керівник Фонду «Творча криївка» про майбутню виставу. – Це носить терапетичний ефект – бо місяць людина носитиме професію актора і гратиме фактично з себе. Можливо, щось зміниться і в свідомості людей, які прийдуть на неї, – додала Віталіна.

Український театр зараз шукає себе нового. За 5 років війни – це пряма форма того, щоб донести її до людей. Проект «Театральна резиденція для бійців» важливий, бо це є історія цих людей, розказана їхньою правдою. Мені дуже хочеться показати, що на війні бувають різні дні і там також сміються. Що це таке саме життя, але трішки екстремальне,- розповів Євген Степаненко, режисер вистави, ветеран війни.
 “Мистецькі окзиденції для бійців” – проект, який допомагає воїнам відкрити нові можливості самореалізації через одне з чотирьох мистецтв: театр, літературу, кіно, живопис.
Війна – це болісний, емоційний удар для людини. Хочеться донести її для людей так, як вона є. Я дуже багато чого втратив за часи війни і матеріального і духовного. Перші два роки це було як в кіно. А зараз розумієш, що це назавжди. Поки в мені палає цей вогонь, я хочу розказати людям про війну, розповів Роман Гребенюк, ветеран( Донецьк), курсант Львівської академії сухопутних військ, учасник проект «Театральна резиденція для бійців».
 
“Театр як професія дуже сильно змінює людину. Я сподіваюся, що ми зможемо використати ці механізми, щоб щось змінилося в цих людях. Щоб ветерани змогли висловитися і також щось отримати для себе”,- розповів Олег Шульга, ветеран, актор театру та кіно, керівник проекту «Театральна резиденція бійців».

“Творча Криївка” – не приміщення, а гурт небайдужих людей, який їздить із воїнами, що потребують реабілітації, по різних мальовничих куточках України. Бійцям допомагають змінити життя за допомогою творчої реабілітації.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...