Мед Атлант

Франківські вулиці стали зразком безпечності. ВІДЕО

Українські міста поступово переймають європейський досвід у проектуванні вулиць. Одним із лідерів у впровадженні таких змін є Івано-Франківськ, де вже кілька років реалізують проекти, які покращують безпеку руху, пише “Texty.org.ua”

Влада Франківська турбується про своїх жителів та гостей міста. Тому  позитивні зміни у проектуванні вулиць вже помітні.

Острівці безпеки

У місті активно встановлюються острівці безпеки, вони створюють фізичний захист для пішоходів та знижують швидкість водіїв. Острівці встановлюють у місцях, де пішоходам потрібно переходити дорогу, але їх не так багато, щоб організовувати регульований перехід.

Кругові перехрестя

Перехрестя з круговим рухом безпечніші, ніж традиційні перехрестя. Це пояснюється тим, що водії мусять сповільнитися перед в’їздом на кільце. Швидкість руху при цьому становить 25—30 км/год. Зниження швидкості веде до пом’якшення наслідків у ДТП.

Підняті пішохідні переходи

Одним із рішень, що підвищує безпеку та комфорт пішоходів, є запровадження піднятих пішохідних переходів. Вони спонукають водіїв сповільнюватись до швидкості, що не призведе до летальних наслідків для пішоходів. Також вони набагато зручніші, оскільки дають можливість пішоходам перейти дорогу на одному рівні з тротуаром.

Дорожня дієта

Першим прикладом “дорожньої дієти” в Україні стала вулиця вул. Івана Павла ІІ в Івано-Франківську, де перетворили чотири смуги на дві. Такий перерозподіл дозволив створити острівці безпеки для захисту пішоходів, велосмуги для велосипедистів та окрему кишеню для поворотів.

Після реформи децентралізації українські міста отримали додаткові фінансові можливості. Такі зміни вже дали перші результати — почався активний ремонт доріг. На жаль, у більшості випадків це просто заміна асфальту на новий, що тільки погіршує безпеку, бо провокує водіїв перевищувати швидкість. Приклад Івано-Франківська свідчить, що можливий і інший підхід. Тому місцева влада повинна дбати не тільки про рівне покриття, а й робити вулиці безпечними й комфортними для всіх учасників дорожнього руху.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...