Мед Атлант

Алкогольний шопінг

У Франківську дозволено продавати алкоголь після 22:00. Або не дозволено... Супермаркети і невеличкі магазини міста з цим питанням ще не розібралися, тому кожен вирішує для себе сам. Чому франківці не знають, чи існує заборона, де можна купити пляшку вина після 22:00 і як безкоштовно напитися сидру прямо у магазині, якщо там заборона діє, зясовувало «МІСТО».

Близько року тому в Україні набув чинності закон, який дозволяє органам місцевого самоврядування забороняти в певний час доби продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв. Така практика добре працює у Європі: у Швеції придбати ввечері алкоголь не можна на свята та вихідні, в Ірландії пляшки і зовсім не можна виставляти на вітрину, а у Франції діють квоти на продаж.

Спробували перейняти звичку не пити на ніч і українці. Першими заборонили продаж Чернігів та Луцьк, трохи згодом – Львів, Черкаси, Ужгород та Івано-Франківськ. Раніше обмеження не діяло на кафе, ресторани та готелі, а зараз його в Івано-Франківську, здається, і зовсім немає.

В Івано-Франківську діяло рішення міської ради від 05.10.2010 р. «Про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв в роздрібній торговельній мережі міста», проте виконували його далеко не всі. Підприємці активно виступали проти цієї ідеї. Тоді заборонити продаж так і не вдалося, бо рішення влади оскаржили у суді.

Як розповів «МІСТОВІ» Богдан Білик, заступник міського голови, заборони на продаж алкоголю в Івано-Франківську наразі немає. Бо попередня втратила чинність у 2018 році, а потім суд скасував наступну, і далі всі керувалися начебто тією, що з 2010 року, хоча не мали б… А потім члени виконкому приймали наступну заборону, але довести справу до кінця влада не змогла, бо не дійшли згоди з громадськістю.

«Ми прийняли рішення на засіданні виконавчого комітету, навіть провели громадські слухання. Але на сесії його не розглядали. Не змогли домовитися із власниками магазинів: вони стверджували, що збільшиться продаж у «наливайках», а краще продавати офіційні напої. Зрештою це їхній заробіток. Тож поки продавати вночі не заборонено. Але магазини можуть керуватися рішенням з 2010 року, таке існує», – каже Б.Білик.

Заборони на продаж алкоголю в Івано-Франківську наразі немає. Бо попередня втратила чинність у 2018 році, а потім суд скасував наступну, і далі всі керувалися начебто тією, що з 2010 року, хоча не мали б

Тобто, виходить, що є законні підстави, як продавати після 22 години, так і не продавати… Кожен може визначитися по ситуації. Словом, в Івано-Франківську і досі плутанина: багато людей до 22:00 поспішають добігти до магазину і щиро дякують продавцям, які продали вино вночі. А покупці у супермаркетах розвертаються біля каси і несуть назад пляшку, бо касовий апарат її «не пускає».

Я вирішила влаштувати собі «алкогольний шопінг» і перевірити, де алкоголь купити можна, а де – заборонено. І чи цю заборону все ж таки можна якось обійти.

Супермаркет «Сільпо», що на вулиці Дністровській, розташований у центрі Франківська і працює до десятої. Якщо черга затрималась, то людей обов’язково розрахують, але алкоголь не продадуть. Про це попереджають таблички біля відділів з напоями, а також – турботливі охоронці. Саме вони підганяли мене, коли я спитала, чи можу ще купити алкоголь.

«Можете, але вам треба поспішити, бо за кілька хвилин до десятої на касі пробити вже не зможуть. Біжіть уже, тоді ще встигаєте»,– сказав мені охоронець.

На запитання, відколи алкоголь не продають, працівники магазину почали хором пояснювати: це закон. «Та то такий закон України, я не знаю, як він називається, але він давно працює і продавати не можна. У «генделиках» продають, але там все можна. Правда, то такий алкоголь, що краще не брати, беріть у нас, але швиденько, бо ж закон!»– наголошував охоронець, все частіше зиркаючи на свій годинник.

Турбота працівників про те, щоб я встигла взяти випивку, мене вражає. Кілька разів стикалась із випадками, коли людей із алкоголем у кошику пропускали в черзі, поспішали, бо ж за кілька хвилин десята. Розчулена їхньою увагою, я придбала сік і під супровід дружнього «та ви ще могли встигнути» пішла шукати місце, де я вже буцімто випадково не встигну.

Точно можна купити пляшку вина чи ще чогось «із градусом» у невеличких цілодобових магазинах, кіосках. Здебільшого такі розміщуються біля житлових будинків чи автобусних зупинок. Про те, що там можна купити випивку, здалеку видно і чути через шум, черги і десятки пляшок біля смітників. Один із таких магазинчиків працює 24/7 на вулиці Мазепи – поруч із ще одним магазином «Сільпо». Але якщо там пити можна вільно і спокійно, то у цілодобовому «Сільпо» – суворо заборонено. Тому саме туди я і вирушила.

У магазин я зайшла приблизно о десятій вечора, попрямувала до поличок із алкоголем. Мені потрібно було взяти пляшку чогось, для чого не потрібен штопор, і почати пити просто у магазині. Навіщо? А щоб не повернути на полицю. На провокацію вирушила із другом, який взявся прямо у магазині попивати яблучний сидр «Somersby». До речі, отак гуляючи магазином, ми уваги зовсім не привернули. Тож моя порада читачам: якщо хочете випити, а надворі холодно – можете перенести вечірку у супермаркет…Коли ж ми дійшли до каси, то пляшка була добре надпита, а на годиннику – 22:17, тобто продати алкоголь мені вже би не мали.

Беру пляшку та ініціативу у свої руки, кладу на касову стрічку всі свої покупки. Касир привітався, попередив, що «буде без алкоголю», і почав пробивати цукерки. «Але як без алкоголю?! Я вже відкоркувала. І навіть надпила…» – кажу йому.

Працівника супермаркету я здивувала і розсмішила, ще більше сміявся охоронець, якому він пояснював ситуацію. Кілька хвилин вони стояли і думали, що робити з тою пляшкою сидру. На алкоголіка я не схожа, але «закон є закон», та і касовий апарат відмовляється пробивати алкоголь. Поцікавилась, який це закон, бо ж ряд з алкоголем перегороджувала велика табличка із забороною продажу пива, слабоалкогольних, алкогольних напоїв щоденно з 21:57 до 8:00.

За кілька хвилин медитації над пляшкою ситуацію її просто списали, а мене відпустили, не взявши з мене грошей, просто ще раз попередивши, що сани треба готувати влітку, а пляшку пива на вечір – ще з обіду

За кілька хвилин медитації над пляшкою ситуацію все ж вирішили – її просто списали, а мене відпустили, не взявши з мене грошей, просто ще раз попередивши, що сани треба готувати влітку, а пляшку пива на вечір – ще з обіду. Так, півпляшки сидру нам обійшлася у нуль, і він став ще солодшим.

У продуктовому магазині «АТБ» на Південному бульварі я вирішила знову відкрити пляшку ще до каси, але обрати значно дорожчий напій. Знайшла коньяк, який мені відкоркувати під силу, але зробити це, а тим більше випити і близько не встигла. Охоронець вказав мені на табличку про заборону продажу і попросив поставити пляшку на місце.

Не помітити цих табличок справді складно, бо вони перегороджують весь відділ і висять просто на рівні очей. Їх здебільшого кілька з усіх сторін – щоб вже точно помітили. Тому з «АТБ» я вийшла з пустими руками – працівники не лише встановлюють обмеження, але й добре слідкують, щоб їх дотримувалися. Думаю, таких покупців, як я, їм вистачає, бо магазини цілодобові і їх доволі багато.

А ось у «Фуршеті» мене спіймати не встигли, тому о десятій я підійшла до каси із відкоркованою пляшкою слабоалкогольного напою. Час вирішила не затримувати, тож пояснила, що просто «не встигла дійти». Касирка взяла мою пляшку і пішла вирішувати питання продажу. Бо ж на полицю повернути не вийде – вона вже відкоркована. Хвилин десять-п’ятнадцять я чекала вердикту. Тоді до мене підійшла касирка і попросила показати, де я ту пляшку взагалі взяла. Ми пройшли до відділу з напоями, обійшли велику і яскраво-жовту таблицю з попередженням про те, що алкоголь не продають (ну, я «випадково її не помітила»), я показала, де взяла пляшку. Дівчина знову відійшла, а я почала збирати позаду себе чергу покупців. Коли вона повернулася, то сказала, що пробити пляшку не можуть, але, враховуючи те, що я не встигла, – можу оплатити, а через касу напій проведуть зранку.

Здавалось би, просто, але я вирішила, що і готівки при собі нібито не маю. Тут альтернативи не було – шукай і оплачуй. Розуміючи, що люди позаду нервують, некомфортно і касирці, я таки «знайшла» гроші за цю пляшку і забрала її з собою. Сподіваюся, мої кошти потрапили до каси.

А ось в «АТБ» на Івасюка попереджень про заборону продажу немає, і з охоронцем я почала розмову, вже коли тримала у руках надпиту пляшку пива. Отже, що робити? На допомогу мені прийшла Лєна – адміністратор, яку покликали охоронці.

Якщо порушувати правила магазинів, то випити алкоголю після 22 години все ж таки можна. А от дотримання закону, про який так завзято мені розказували у магазинах, тут все-таки умовне

«Зараз ми мали б викликати до вас охорону, це дуже довга процедура. У чому справа? Ви не годинник не подивилися?» Відповіддю на це питання стала репліка охоронця, який сказав, що попередження у магазині справді немає і це потрібно виправити.

Вона кілька хвилин подумала, відклала нашу пляшку вбік і сказала залишити за неї гроші. Але, нагадую, у мене лише картка. У результаті наше пиво спишуть, а мене попросили бути уважнішою до законодавства, бо ж незнання не рятує від відповідальності…

Вдалось стати порушником і в ТЦ «Велес». Ось тут я справді пошкодувала, що взяла ту пляшку в руки. Якщо в інших магазинах мою поведінку списували на неуважність, то цього разу мене чекала тривала лекція від охоронця. Мовляв, як можна не знати про старий закон, як можна не помітити табличку і як я взагалі додумалась пити пиво у магазині. За монологом спостерігала касир, яка і викликала охоронця. Бо він працює і на наступний день, а отже, може «пробити» ту пляшку зранку.

Я пояснила працівникам, що не маю готівки, і мене відправили до банкомату. Повернулася вже із грошима, віддала їх відповідальному охоронцю. «Щоб більше такого не було. Закон є закон, мусите встигати до 22:00», – відрізав він наостанок.

Хоч і зі сваркою, але пиво я дістала і тут.

Отже, якщо порушувати правила магазинів, то випити алкоголю після 22 години все ж таки можна. А от дотримання закону, про який так завзято мені розказували у магазинах, тут все-таки умовне. Бо одні забороняють продаж, а інші, на власний розсуд, дозволяють.

У поліції мені розповіли, що алкоголь зараз продавати не заборонено. Якщо ти повнолітня – йдеш у невеличкий магазин і купуєш. А ось розпивати його між рядами не бажано, бо можуть і патрульних викликати. До мене їх, на щастя, не викликали, але де можна безкоштовно і весело випити сидру, я тепер знаю.

 

Автор: Марта Баранецька

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 26

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...