Мед Атлант

Цей день в історії. 7 липня. СЛАЙДШОУ

Івана Купала, День незалежності на Соломонових островах, День Конституції на Кайманових островах.

1768 – В ході придушення Коліївщини російські частини оточили повстанський табір під Уманню і схопили керівників повстанців Максима Залізняка, Івана Ґонту та Семена Неживого, а їхні загони роззброїли. Решту гайдамацьких загонів було розбито в боях. Остаточно повстання було придушено тільки у квітні-травні 1769 р.

1852 – Якщо вірити Конан Дойлю, то саме цього дня народився доктор Ватсон, соратник і друг Шерлока Холмса.

1881 – У Римі в «Журналі для дітей» впеше надрукована казка «Піноккіо. Історія дерев’яної ляльки» італійського письменника Карло Коллоді. Надрукований в 1883 році окремою книгою, «Піноккіо» був перекладений 87 мовами світу.

1933 – Після ранкового засідання політбюро ЦК КП(б)У, на якому від Миколи Скрипника вкотре вимагали «справжнього» покаяння за допущені «помилки» у здійсненні національної політики, він покінчив життя самогубством. Цей акт ознаменував собою цілковитий крах проукраїнської національної політики більшовиків, символом якої і був Микола Скрипник на усіх своїх посадах в Україні з 1918 року.

1941 – В ході Другої Світової війни почалась битва за Київ між німецькою групою армій «Південь» і «Центр» та військами Південно-Західного фронту. Битва завершилась 26 вересня перемогою німецьких військ та втратою 700 тисяч вбитими і полоненими з радянського боку.

1960 – Семирічний Роджер Вудвард випав з човна і став першим, хто вижив при падінні в Ніагарський водоспад.

1987 – У Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, котрих звинуватили у вибусі, що стався на станції за рік перед тим.

Народились 7 липня

1752  – Жозеф Марі Жаккар, французький інженер, винахідник ткацького станка на первокартах для візерунчатих тканин (машина Жаккарда).

1882 – Янка Купала (Іван Домінікович Луцевич), білоруський поет (Жалейка, Гусляр, Дорогою життя).

1940 – Рінго Старр (Річард Старкі), британський рок-музикант (The Beatles), співак (It Don’t Come Easy, Photograph, You’re Sixteen).

1943 – Тото Кутуньо (Сальваторе Кутуньо), італійський композитор, співак (L`italiano).

Померли 7 липня

1930 – Артур Конан Дойль, англійський письменник, автор 56 оповідань і трьох повістей про Шерлока Холмса (“Собака Баскервілів”, “Долина жаху”), історичних і науково-фантастичних романів.

2014 – Едуард Амвросієвич Шеварнадзе, грузинський політичний діяч, міністр закордонних справ СРСР (1985-90 рр.), президент Грузії (1995-2003 рр.).

2018 – Левко Григорович Лук’яненко, український політик, почесний голова Республіканської партії, багаторічний в’язень радянських концтаборів, дисидент.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...