Мед Атлант

Рибне приєднується до Ямницької ОТГ

Ямницька ОТГ, єдина серед громад області, що сплачує реверсну дотацію і повертає кошти у Держбюджет, цьогоріч поповниться ще однією сільською радою.

В порядку добровільного приєднання до неї увійде с. Рибне Тисменицького району. Минулого тижня Ямницька ОТГ отримала висновок ОДА про відповідність усіх рішень щодо приєднання Рибненської сільської ради.

Село Рибне за Перспективним планом мало входити до Івано-Франківської міської громади. Проте наприкінці 2018 року були внесені зміни до цього документу і село Рибне віднесли до Ямницької громади. Як нагадують в Івано-Франківському центрі розвитку місцевого самоврядування, Перспективний план є динамічним документом і має, насамперед, відповідати реаліям та максимально враховувати побажання територіальних громад. Що і відбулось у цьому випадку. Про це повідомляють на сайті ІФ ОДА.

Власне зміни до Перспективного плану відкрили шлях до завершення процедури приєднання села Рибне до Ямницької ОТГ з дотриманням усіх вимог закону. Адже перемовини тривали ще минулого року і принципова згода була досягнута, більшість необхідних документів також підготовлена, – розповідає директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Зазвичай спроможні громади не дуже прагнуть приєднувати фінансово менш спроможні села. «Багатші» громади не хочуть ділитися своїми доходами з «біднішими» сусідами. Це дуже часто гальмує процеси об’єднання навколо районних центрів та більш фінансово забезпечених населених пунктів. Проте, у випадку Ямницької ОТГ, все виявилось з точністю до навпаки.

Мотивація громади приєднати село Рибне – це інвестиція у розвиток. Ми є громада з реверсною дотацією і віддаємо у Держбюджет кошти. Нам є куди рухатись і розвиватись. Село Рибне є цікавим у плані саме розвитку нашої громади. Це територія і люди, це і певні специфічні ресурси, такі як полігон твердих побутових відходів, – вважає голова Ямницької ОТГ Роман Крутий.

За рахунок приєднання у Ямницькій ОТГ сподіваються збільшити кількість населення і площу ОТГ. А також, додає Роман Крутий, краще витратити кошти, які вилучаються до Держбюджету, на розвиток приєднаної території. Це внесок у майбутній розвиток громади.

У свою чергу, голова Рибненської сільської ради Всиль Ісаків говорить, що приєднатись до ямницької громади – це один з найкращих шляхів розвитку для села. Адже бюджет відносно невеликий і своїми силами зробити багато не можуть. А у громаді – більший шанс отримати кошти на соціально-економічний розвиток села, а також реалізувати, наприклад, проєкт з побудови сміттєпереробного заводу.

Процес об’єднання вже минулого року пішов активніше. Місто Івано-Франківськ в певному сенсі «проспало» і ми вже не можемо приєднатись до них. Шлях відрізали дві інших громади навколо міста. А прийде 1 січня наступного року і вже ніхто нікого не буде питати, де хочете бути. Як записано у Перспективному плані, так і буде. Тож ми у себе порадились і вирішили скористатись своїм правом вибору, піти у Ямницю. Гірше нам з ними однозначно не буде, – вважає сільський голова села Рибне Василь Ісаків.

Тож спільний економічний інтерес і бачення розвиткових проєктів у майбутньому зіграло ключову роль у максимальному пришвидшенні процесу приєднання. І фінансово спроможна Ямницька ОТГ виявилась цілком готовою поділитись коштами із ще одним селом, розуміючи це як інвестицію у майбутній розвиток промислового потенціалу ОТГ.

Нагадаємо, Ямницька ОТГ була створена у 2017 році і об’єднала чотири сільських радиУ громаду увійшли села Ямниця, Тязів, Павлівка та Сілець.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...