Мед Атлант

Медики створили петицію до президента: просять продовжити медреформу

Лікарі з ГО “Академія Сімейної Медицини України” просять Президента Володимира Зеленського продовжити медичну реформу.

Відповідну петицію зареєстрували на сайті Президента України, – пише “Дзеркало медіа“.

Подаємо текст петиції повністю:

“Медична спільнота та громадяни України вимагають продовження трансформації системи охорони здоров’я, згідно з Законом України № 2168-VIII, від 19.10.2017 “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”.

За декілька років ми відчули позитивні зміни, які відбулися у медзакладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри:

1. Люди можуть вільно обрати свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра, без прив‘язки до місця реєстрації;

2. Запрацював принцип «гроші йдуть за пацієнтом» – медичні заклади отримують оплати за надані медичні послуги за прямими договорами з Національною службою здоров‘я України;

3. У лікарів, які працюють у приватних практиках, вперше з’явилася можливість отримувати оплати за обслуговування населення з Державного бюджету;

4. Третій рік працює програма відшкодування вартості ліків від хронічних захворювань “Доступні ліки”, з цієї весни програма перейшла на електронні рецепти і прямі оплати аптекам за договорами з Національною службою здоров‘я;

5. Люди отримали чіткий пакет медичних послуг, який гарантовано буде оплачений з Державного бюджету;

6. Відбулася комп’ютеризація медзакладів, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри;

7. Нова модель фінансування і стимули для медиків дозволяють підвищувати сервіс і якість медичних послуг для людей у медзакладах;

8. Змінюються умови навчання та розвитку лікарів.

Обрана ефективна модель фінансування єдиного платника в вигляді Національної Служби Здоров’я України, яку схвалили та підтримують незалежні міжнародні експерти, і це викликає довіру медичної спільноти. НСЗУ стала локомотивом та координаційним центром змін.

За визнанням ВООЗ в країнах з міцною сімейною медициною забезпечуються кращі доступність та якість медичної допомоги. Такі системи дешевше, а пацієнти більше задоволені. Про це ж свідчать і опитування українських пацієнтів, які позитивно сприймають зміни, що вже відбулись в охороні здоров’я.

Тому ми переконані, що вибраний напрямок в трансформації медицини України має бути продовжений для примноження напрацьованих позитивних змін.

Ми підтримуємо напрямок змін, запланований Уляною Супрун та її командою, і вимагаємо його збереження та пришвидшення на вторинному і третинному рівні надання медичної допомоги”, – йдеться у тексті петиції.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...