Мед Атлант

Там, де можна відчути дух свободи

Роман Калин – музичний продюсер, аранжувальник, композитор, учасник гурту «Ґринджоли». 51 рік. Одружений.

Роману Калину так сподобалося у Нідерландах, що він захотів повернутися у цю країну ще раз. Потім ще раз і ще раз. Спершу побував в Амстердамі, далі – у Гаазі й Утрехті. І починати знайомство з Нідерландами радить саме зі столиці.

 

Країна роверистів

Коли вирушав в Амстердам перший раз, найбільшою проблемою виявилося знайти житло. Місто шалено дороге. Якщо ви шукаєте комфортні й затишні апартаменти, то це задоволення обійдеться недешево. Звісно, є бюджетні варіанти, але там буде неможливо виспатися, адже Амстердам – це осередок розваг і нічного життя. Люди приїжджають туди здебільшого відпочивати. У дешевих готелях немає ночі, там постійно галас.

В Амстердамі знайомишся з культурою пересування на велосипеді. Там роверів більше, ніж місцевих жителів. До цього дуже важко звикнути, і першого ж дня відбувся конфлікт. Ми гуляли і навіть не звернули уваги, що крокували велосипедною доріжкою, яка разів у три ширша, ніж пішохідна зона. Двоколісники там носяться зі скаженою швидкістю. Нам ще й «пощастило» наштовхнутися на цілий гурт велосипедистів. Вони різко пригальмували, дехто попадав. Коли ми обернулися, то неабияк злякалися. Але надалі були значно уважніші. Роверисти були дуже злі на нас, лаялися і кричали.

Взагалі ця країна мені подобається своєю організацією транспорту. Приміром, подорожуючи Україною, свою поїздку треба запланувати заздалегідь, передивитися розклади потягів чи автобусів, забронювати чи купити квитки і т. д. У Нідерландах із цим усе значно простіше. Залізниця облаштована колом вздовж усієї країни. Кожні 15 хвилин їде потяг у будь-яку точку держави. Квиток діє весь день. Ви можете придбати квиток до Амстердама, але дорогою вийти в Утрехті, аби погуляти там, а далі знову за тим самим квитком продовжити дорогу до столиці. До речі, квиток дійсний і для громадського транспорту.

Амстердам – це осередок розваг і нічного життя. Люди приїжджають туди здебільшого відпочивати. У дешевих готелях немає ночі, там постійно галас

У четвертій поїздці до Нідерландів ми скористалися автівкою напрокат. Взяли її в аеропорту, заздалегідь забронювавши. Через півгодини вже були в Ейндговені в готелі. А звідтіля до Амстердама рукою подати.

 

Все, що характеризує Нідерланди

В Амстердамі зібране все, що характеризує Нідерланди: архітектура, гастрономія, музеї, галереї, розваги…

Перша локація, яка мені пригадується, – це інтерактивний музей-пивоварня Heineken Experience. Там можна дізнатися історію бренду, подивитися фотографії кількох поколінь пивоварів, позаглядати у величезні бродильні чани, перемішати солод дерев’яною лопатою, послухати про процес виготовлення пива. Якщо ж ви не любите або не хочете занурюватися в історію, цю секцію музею можна пропустити, пройшовши за скороченим шляхом одразу до інтерактивної частини. Багато голограм, цікавих фактів, власна стайня з живими кіньми, кілька залів, присвячених заходам, які спонсорувала фірма Heineken. Можна навіть поспівати і затанцювати на велотренажері й одразу відправити це відео електронною поштою своїм друзям. Будівля цікава сама по собі, з красивими вітражами. У вартість квитка входить безкоштовне пиво і майстер-клас із його споживання.

У Гаазі варто дивитися адміністративні будівлі: парламент, королівську резиденцію, Палац миру – офіційну резиденцію Міжнародного суду ООН і Постійної палати третейського суду. В палаці також розташована одна з найбільших світових бібліотек з питань міжнародного публічного права і проводяться літні курси Гаазької академії міжнародного права.

А в королівській галереї Мауріцгейс можна побачити відому картину «Дівчина з перловою сережкою». У Гаазі зручно шопитися, адже місто невеличке і всі цікаві локації й торгові центри зосереджені поруч.

В Амстердамі неодмінно треба скуштувати оселедець. Страва продається у спеціальних будках, які працюють лише до 13.00

 

Реберця, оселедець і сир

В Амстердамі неодмінно треба скуштувати оселедець. Страва продається у спеціальних будках, які працюють лише до 13.00. Йдеться про хот-дог, в якому замість сосиски – два шматки оселедця, який готується в особливому маринаді, а також маринована цибуля й огірок. А в сам рогалик втикають нідерландський прапорець. Такий бутерброд коштує три євро, і він неймовірно смачний. Хоча цю будку ми з дружиною шукали аж два дні.

Рекомендую завітати і до аргентинських харчевень, яких в Амстердамі безліч. Там варто скуштувати реберця, приготовлені на грилі, з соусами і салатами. За 10 євро подають величезну порцію ще й бокал пива.

Про нідерландські сири взагалі можна говорити годинами. Рекомендую спробувати сорт «Старий Амстердам». У столиці так багато крамничок із сирами, що, гуляючи містом, можна кожні п’ять хвилин заходити до іншого магазину. Там постійно є дегустаційний стіл з сирами і соусами. Однак купувати сир варто все ж на базарах – обійдеться дешевше.

 

Ні вдень, ні вночі

Коли подорожую, то не часто відвідую популярні туристичні атракції. Як правило, просто багато гуляю вулицями, заходжу до кав’ярень, слухаю і спостерігаю за місцевими людьми – саме так найкраще пізнається країна.

Корінні нідерландці доволі високі. Не є фанатами моди чи брендів, одягають на себе все підряд. Іноді такі цікаві образи траплялися!

В Утрехті найпопулярніша розвага – кататися на катерах каналами. Таким чином влаштовують навіть холостяцькі вечірки і дівич-вечори. Дуже часто можна побачити великий катер, переповнений веселими хлопцями або дівчатами, і всі завжди вбрані в однаковий одяг. Хлопці одягають здебільшого костюми моряків.

Амстердам – це місто розваг. Там вільно продається марихуана, галюциногенні гриби. Однак вживають їх лише туристи. Вони приїжджають у цю країну, щоб відчути дух свободи.

Також відомий квартал червоних ліхтарів, де можна вибрати дівчину на будь-який смак. І не тільки дівчину. Вони там пропонують себе просто перед вітринами. У кварталі завжди людно, і він популярний швидше як місцева атракція.

Це місто розваг. Там вільно продається марихуана, галюциногенні гриби. Однак вживають їх лише туристи

На вулицях міста є відкриті туалети для чоловіків. Це трохи шокує, бо просто посеред вулиці можна стати спиною до всіх людей і справити маленьку нужду. Для них це нормально.

У столиці всі постійно веселяться, але завжди без агресії. Місцеві жителі це толерують, адже розуміють – йдеться про дохід у міську казну.

Помітив, що в помешканнях місцевих ніде немає ні фіранок, ні штор. Вони не звикли затуляти вікна ні вдень, ні вночі.

Автор: Наталя Мостова

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 26

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...