Мед Атлант

Відомий письменник Сергій Жадан зробив вакцину від дифтерії та правця. ФОТО

При низьких рівнях охоплення щепленнями проти дифтерії з’являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції, констатує відомство.

Міністерство охорони здоров’я України оголосило старт кампанії з вакцинації від дифтерії та правця, оскільки експерти-інфекціоністи прогнозують зростання кількості захворювань. Я

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час брифінгу сьогодні в Києві.

“Рівень вакцинації проти дифтерії є досить низький. Коли ми прийшли в міністерство був приблизно 21%, зараз він вже підвищився до 65%. Але нам потрібно, щоб він був 95%. І проти дифтерії мають вакцинуватися не лише діти, а й дорослі… Відсьогодні починаємо місяць щеплень проти дифтерії для дорослих”, – оголосила Супрун.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта зазначив, що вакцинація від дифтерії проводиться одночасно з вакцинацією від правця.

“Вакцини, які закуповує держава, є окремими для дорослих і для дітей. Наразі в Україні є понад 3 млн доз вакцин від дифтерії та правця для дорослих, які на даний момент є в усіх регіонах, вони знаходяться у центрах первинної медичної допомоги, а також у сімейних лікарів”, – заявив Курпіта.

Він також пояснив, що у 2018 році випадків захворювання на дифтерію було 10, а за попередні роки, їхня кількість коливалася від нуля до чотирьох.

“Тобто, ми бачимо, що у 2018 році кількість таких випадків саме на дифтерію збільшилася. Ми бачимо, що збільшилась кількість хворих на правець, їх за 2018 рік – понад 30. Це вже серйозний месседж, щоб задуматися. По-друге, історично, ми завжди порівнюємо ситуацію з попередніми роками і бачимо, що в тому разі, якщо відбувається зниження колективного імунітету, а за 20 років у нас з’явилася велика кількість людей, які не робили ревакцинацію або щеплення, то тоді після кору приходить дифтерія. Так було у 90-х роках. Зараз міжнародні експерти рекомендують Україні посилити заходи, щоб не повторилася ситуація 90-х”, – додав Курпіта.

***Фахівці констатують, що в Україні вкрай низький рівень вакцинації від дифтерії та правця. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, вакциновані менше 70% дітей, а рівень охоплення щепленнями серед дорослих ще нижчий.

При низьких рівнях охоплення щепленнями проти дифтерії з’являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції. В МОЗ наголошують, щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця. За даними Федерального агентства міністерства охорони здоров’я США (CDC), вакцинація на 99% запобігає захворюванню.

Вакцинуватися слід якомога швидше, оскільки експерти-інфекціоністи прогнозують зростання кількості захворювань з початком нового навчального сезону. Щеплення – єдиний спосіб захиститися від дифтерії і правця, констатують медики.

До ініціативи приєднався відомий письменник Сергій Жадан.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбук.

Міністерство охорони здоров’я запустило сьогодні кампанію з вакцинації від дифтерії та правця. Оскільки з симпатією ставлюсь до діяльності Уляни Супрун, до того ж зробив подібну вакцинацію пару місяців тому, не міг не долучитись і за компанію зробив щеплення від кору. І вас теж закликаю приєднуватись до цієї ініціативи – в ХХІ столітті все таки живемо, слід дбати про себе й про тих, хто нас оточує, – йдеться у дописі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...