Мед Атлант

Молодь Прикарпаття зустрілась з лемками із різних країн.ФОТО

Молодь Прикарпаття зустрілася з міжнародною делегацією лемківської світової спільноти.

Громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття” разом зі Світовою федерацією українських лемківських об’єднань (СФУЛО) провели симпозіум “Лемківська спадщина. Єднання поколінь”.

Мета організаторів – популяризувати серед молоді лемківську історію, культуру, традиції. Під час заходу молодь, котра має лемківське коріння або цікавиться культурною спадщиною цієї етнографічної групи, зустрілися з делегатами лемківських товариств зі США, Канади, Польщі та Хорватії.

До присутніх з вітальним словом звернулися заступник міського голови Олександр Левицький, голова СФУЛО Ярослава Галик, голова Фундації дослідження Лемківщини в США Андрій Хомик, голова Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Оксана Данилів.

 

 

 

До обговорення долучилися гості з Канади, Польщі, Хорватії. Вони поділилися спогадами, як відроджували та започатковували лемківських рух в Україні та інших країнах світу, розказали наскільки молодь за кордоном цікавиться збереженням своєї лемківської спадщини та закликали до активної співпраці.

Зокрема, пан Хомик зазначив, що лемки зі США готові матеріально та логістично підтримувати дослідницькі експедиції молоді на рідні лемківські землі.

Своїми переживаннями та емоціями під час відвідання рідного краю предків поділилися представниці молоді Уляна Басараб-Ганчак та Наталія Гугіль. Наталя сказала з трепетом у голосі, що тільки на лемківській землі своїх дідів-прадідів, коли побачила верби і тополі, зрозуміла значення слів відомого вірша:

І якщо впадеш ти на чужому полі,
Прийдуть з України верби і тополі.
Стануть над тобою, листям затріпочуть,
Тугою прощання душу залоскочуть.

 

Говорили багато про збереження лемківської спадщини.

Ми стараємося усіма силами популяризувати такі традиції, як приготування лемківських страв, бісероплетіння, співання аутентичних пісень, – ділиться голова “Молодої Лемківщини” з міста Львова Микола Крупей. – Дуже хочемо, аби прикарпатська молодь теж підхопила цю хвилю і підсилила молодіжний лемківський рух.

Голова “Молодої Просвіти Прикарпаття” Євгенія Бардяк підсумувала, що на Івано-Франківщині уже сформовано актив молоді та буде найближчим часом зареєстровано молодіжну лемківську організацію, а також продовжуватиметься мережування, яке розпочалося ще минулого року в рамках проєкту “Ми – лемки!”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...