Мед Атлант

Перевірять всіх пенсіонерів, субсидіантів і пільговиків: що чекає на українців

В Україні понад 700 млрд грн щорічно витрачають на соціалку. Це величезна сума, яка розходиться серед субсидіантів, пенсіонерів, безробітних, матерів-одиначок тощо. Тривалий час облік тих, хто потребує допомоги, вели у паперовому вигляді. Не було єдиних реєстрів, одні і ті самі люди могли потрапити в різні списки.

Про це повідомляє “Obozrevatel“.

За чинною схемою перевірку проводить Міністерство фінансів, а потім відправляє її результати тому органу, який виділив допомогу. І тільки вони мають право скасувати рішення про призначення пенсії, субсидії тощо.

Партія “Слуга народу”, яка зможе одноосібно сформувати органи влади, планує вже найближчим часом перевірки відновити. Про це днями заявила майбутній нардеп Галина Третьякова.

“Сьогодні розмовляла про верифікації всіх соціальних виплат. Пенсійний фонд – це 400 з гаком від всіх соціальних виплат – а їх там понад 700 млрд. Пенсійний фонд – один з. Загалом інвентаризувати і перевіряти треба все. Розмовляла навіть із нашим антикорупційним комітетом про те, що нам потрібно відпрацьовувати цей механізм”, – повідомила політик.

Як саме проводитимуть верифікацію – не відомо. У вже розробленому законопроекті пропонують створити єдину інформаційну платформу, куди стікатиметься інформація з різних реєстрів, держвідомств. Доступ до цієї платформи обмежать, що забезпечить збереження персональних даних. Подібні бази інформації існують і в інших країнах.

Згідно з пропозицією уряду, інформація про кожного, хто звернувся по допомогу, потрапить на спеціальну платформу. Тут можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки щодо них, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової тощо. Крім того, платформу поповнюватимуть даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина або нерухомість, велика покупка – все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.

Перевіряти хочуть у три етапи: до того, як дати допомогу, під час отримання допомоги і після. Згідно із законопроектом, якщо, наприклад, субсидіант почав заробляти більше і втратив право на знижку, Міністерство фінансів має право ще три роки після цього стежити за ним. “Дозволяється верифікація інформації про реципієнтів, які не отримують допомогу в період до 3 років”, – йдеться у законопроекті.

Якщо під час верифікації виявили порушення, Мінфін має звернутися до того відомства, яке призначило цю виплату. Це може бути Пенсійний фонд, Міністерство соціальної політики тощо. Після цього є 15 днів, щоб усе ще раз звірити і вирішити, чи забирати допомогу, чи це помилка у реєстрі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...