Мед Атлант

Цей день в історії. 12 серпня. СЛАЙДШОУ

У 1851 році   американець Ісаак Зінгер одержав патент на швейну машинку.

Швейні “машинки” відрізнялися тим, що повністю копіювали метод ручного одержання стібка. Але в 1814 році австрійський кравець Джозеф (Йозеф) Мадерспергер створив голку с вушком у вістря одного з кінців. Через кілька років Фишер, Гібоні, Уолтер Хант, Эллиас Хоу й інші вчені почали працювати над одержанням стібка за допомогою голки з вушком.

1865 року   англійський хірург Джозеф Лістер уперше використав під час операції карболову кислоту (фенол) для дезінфекції інструментів та рук хірурга.

1949 рік — в Лондоні через шпаків, які розмістилися на хвилинній стрілці годинника, Біг Бен став відбивати час із запізненням на чотири з половиною хвилини.

1999-го  в Україні ухвалено рішення про закриття всіх витверезників.

12 серпня 2000 року  під час навчань у Баренцевому морі зазнав аварії й затонув російський атомний підводний човен К-141 “Курськ”. Загинули всі 118 членів екіпажу.

“Курськ” мав запустити дві холості торпеди по атомному крейсеру “Петро Великий” Згідно з офіційною версією, через проіржавілу оболонку стався витік торпедного палива, яке вступило в реакцію з мідним та латунним покриттям торпедного апарату, що призвело до хімічного вибуху та подальших вибухів торпед на борту.

У цей день народилися:

1957 року народилася  Ніна Карпачова, український політик і громадська діячка, юрист.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини (з 1998 року).  Народний депутат України II і V скликань (відповідно, “Незалежні” і Партія регіонів).

12 серпня 1971-го народився  Піт Сампрас, американський тенісист грецького походження.

Протягом шести років поспіль – із 1993 до 1997-го – закінчував сезон як перша ракетка світу; зберігав титул (із перервами) 286 тижнів – це рекорд, не побитий досі.  Виграв 64 турніри в одиночному розряді, зокрема, 14 турнірів серії «Великого шолома» (це досягнення Сампраса трималося до 2009 року, коли його перевершив Роже Федерер). Семиразовий чемпіон Уїмблдону.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...