Мед Атлант

Обережно, вас знімають…

Фото та відео – невід’ємна частина життя кожної сучасної людини. Але одне, коли ви самі робите світлину для чергового допису в соціальних мережах, і зовсім інше, коли вас знімають без вашої згоди. Ба більше – коли виставляють фото чи відеоконтент з вашою участю на просторах інтернету для обговорення користувачів.

Роблять таке із різних причин: щоб привернути до себе увагу, провчити людей за якісь вчинки або просто посміятися. Все б нічого, якби це були і справді невинні жартики, але ж іноді це більше схоже на публічне приниження.

Журналісти «МІСТА» розшукали людей із не вельми приємними історіями і спробували з’ясувати, як змінилося їхнє життя після публікації так званих короткометражних фільмів з ними в головній ролі.

Фільм №1. «Водоканал відпочиває»

Недавно в мережі ширився допис про працівників водоканалу, які приїхали за викликом, виконали свою роботу та вирішили трохи відпочити, покатавшись на дитячій каруселі у дворі житлового будинку. Це видовище відзняла на телефонну камеру мешканка будинку та виклала в інтернет: «Дякуємо водоканалу за його роботу! 3 хвилини працювали, а решту… Ну нема чемних слів! У нашому дворі такі відвідини часто. Може, там треба більше ніж 3 хвилини «поковиряти ломіком»?! Привести то до ладу?!»

Допис підірвав франківський інтернет – лайки, коментарі та поширення так і лилися рікою. Здебільшого люди були саркастичними та іронічними. «Це космонавти підземних широт готуються до заглиблення. Не заважайте, іде підготовчий процес»; «Вуйка в оранжевій курточці походу закачало»; «Ай, ну та чого ви теж, та чоловіки в душі як діти, весна кругом, дайте їм покататись»; «Перші 50 років дитинства в чоловіків найважчі» – коментаторам можна було вручати медалі за дотепність. Однак деякі з дописувачів були вкрай невдоволеними такою поведінкою працівників водоканалу та їхнім відпочинком на майданчику, призначеному для дітей: «Це наші співгромадяни… Але зарплати вони вимагають високі, ну як в Європі!»; «Д*біли старі, а потім нарікають на зарплату!!!»; «Як вже дістали ці д*біли».

Після того, як ролик набрав розголосу, адміністрація комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» в офіційній групі у фейсбуці вибачилась за таку поведінку своїх працівників.

А як змінюється життя після того, як інформацію про тебе закидають в інтернет і публічно обговорюють, журналісти «МІСТА» розпитали в одного із тих самих працівників.

Пан Мирон, водій транспортного цеху водоканалу, працює вже 10 років. Про цю ситуацію розповідає неохоче. Каже, було прикро: «Дійсно неприємно таке читати. Комусь немає чим зайнятися – вони знімають, додумують щось своє, а потім закидають у фейсбук. Одні коментують нормально, а інші обливають брудом, кажуть, що були п’яні. А в мене сім’я, двоє дітей, зараз будуємо дім. І в школі непогано вчився, але чомусь, якщо людина працює у водоканалі, то вона вже п’є і пропаща. В мене ж з горілкою немає нічого спільного. Буде для мене наукою на майбутнє».

Комусь немає чим зайнятися – вони знімають, додумують щось своє, а потім закидають у фейсбук. Одні коментують нормально, а інші обливають брудом

Чоловік розповідає, що під час цієї ситуації працівники між собою жартували, що, мовляв, хтось може зняти на камеру і закинути в інтернет. Як у воду дивилися – так і сталося. Він додає, що це не перший випадок: «Ми вже до такого звикли, стараємось, щоб не було подібних казусів, але не завжди так виходить, бо це життя. Хоч би скільки працював, хай скільки б старався, а все одно ми завжди виходимо крайні. Чому так складається, ніхто не знає. Ми теж під час своєї роботи багато чого бачимо і знаходимо, але ж не знімаємо це і не закидаємо у фейсбук…»

Пан Мирон зазначає, що життя після цього випадку не дуже змінилося. Адже знімали здалека, відтак на відео не видно, хто там. Зрештою, з передвиборчими перегонами та великодніми святами про цей інцидент швидко забули.

 

Фільм №2. «Злюка-кондуктор»

Історій про горе-водіїв останнім часом у мережі дуже багато, а от подібні про кондукторів трапляються нечасто.

«Суперкондуктор, на жаль, вдалось зняти лишень кінець. Жінка іде, штовхається, за криве слово «оре». Дитина мала прострочений квиток чи відсутній, то вона його за бирки витягувала на вулицю, штовхалась. Діти її «коровою» назвали після того, як почала це знімати. На пропозицію: «То чому в Львові можуть дати штраф, а у нас рукоприкладство?» – сказала: «То їдь у Львів!»

Коли в одній з франківських груп поширили цей допис та прикріплене відео про хамовиту кондукторку одного з комунальних маршрутів Івано-Франківська, охочих обговорити ситуацію знайшлося чимало. Майже всі учасники дискусії одноголосно стали на бік постраждалої дитини, мотивуючи це тим, що якби з їхнім чадом сталося подібне, спуску би не дали. «Чому ця пані інших пасажирів розштовхує? Не подобається робота – хай іде свині доглядати на ферму»; «Якщо людина не знає, як себе поводити серед людей, то потрібно міняти професію»; «Непрофесійно, але якщо в тебе прострочений проїзний, треба платити».

Пізніше начальник служби організації та аналізу руху комунального підприємства «ЕАТ» Максим Сич прокоментував цю ситуацію. За його словами, посилаючись на контролера-касира, неповнолітній пасажир показав недійсний чи пошкоджений квиток, за яким неможливо було ідентифікувати власника. Також він наголосив на тому, що рукоприкладства не було зафіксовано. Діти почали обзивати контролера, чим і викликали таку поведінку жінки.

Пані дуже неприємно згадувати ту історію, бо, за її словами, все, що було написано про неї, – неправда. Ситуацію коментувати відмовилася.

 

Історія №3. «Швидка» не в собі»

Кому можна довірити своє життя більше, ніж лікарям та іншим представникам медичних закладів? Вони ж бо турбуються про наше здоров’я, захищають наші життя, вони ж давали клятву Гіппократа і обіцяли виконувати свій обов’язок перед пацієнтами. Але деякі події свідчать про зовсім протилежне. Так, недавно в мережі ширився провокативний пост про екіпаж медичної допомоги, що приїхав на виклик у нетверезому стані: «Сила фейсбуку, прослав, будь ласка, екіпаж медиків на кареті швидкої допомоги, які, приїхавши на мій виклик, були п’яні як ціпи. Не змогли надати навіть першу допомогу. І як тепер жити, коли, навіть чекаючи останньої надії на допомогу, ці підлоти можуть добити».

Традиційно до допису прикріплене підтвердження інциденту – цього разу це було фото.

Але, на відміну від попередніх випадків, коментарі були досить неоднозначні. Хтось відреагував саркастично, на кшталт: «Святкували перемогу Володимира?» чи «73 квартал починає свої реформи»… Дехто доволі серйозно поставився до ситуації, вказуючи, що і з ними траплялося подібне, а хтось просто коротко і ясно висловив своє обурення. Часто зустрічалися коментатори, які захищали медиків, мотивуючи це тим, що на фото не видно їхнього стану під час виклику.

«Героїв інтернету» затримала поліція, але пройти тест на алкоголь вони відмовилися. Проте таки були змушені зробити його у медзакладі обласного наркодиспансеру, там і виявили алкоголь у крові

Згодом стало відомо, що «героїв інтернету» затримала поліція, але пройти тест на алкоголь вони відмовилися. Проте таки були змушені зробити його у медзакладі обласного наркодиспансеру, там і виявили алкоголь у крові. На порушників склали адміністративні протоколи – за нетверезе керування на водія та за алкогольне сп’яніння на роботі на медиків.

Що змінилося в цих людей після того, як про них заговорив весь фейсбук, «МІСТО» спробувало розпитати в учасниці інциденту – фельдшерки пані Руслани. Однак жінка категорично відмовилася коментувати ситуацію.

Після відмови пані Руслани поспілкуватися з журналістами «МІСТО» звернулося за коментарем до головного лікаря Івано-Франківської станції швидкої медичної допомоги Ігоря Михайловича Ковалюка.

За його словами, лікар швидкої допомоги, який був на зміні того дня, працював тут за сумісництвом. Після інциденту чоловік написав заяву на звільнення і зараз працює тільки на своїй основній роботі.

Також головний лікар повідомив, що фельдшерка пані Руслана, яка перед тим відмовилась з нами говорити, зараз перебуває на лікарняному.

«Згідно із законодавством, людина, яка непрацездатна, не може бути звільнена. Тому долю пані Руслани буде вирішено після лікарняного», – розповідає І.Ковалюк.

А от запобіжний захід для водія «швидкої» обиратиме суд. Якщо в чоловіка заберуть права, то він автоматично перестає бути водієм. У будь-якому разі все вирішить суд.

***

Наразі дискусійним залишається питання законності таких зйомок. Чи можна знімати на камеру людину, порушувати її особистий простір, втручатися в приватне життя і закидати пости про неї в мережу, провокуючи користувачів на обговорення її слів чи вчинків?

Це нам допоміг з’ясувати адвокат Тарас Парфан. За його словами, таке питання має дуже багато аспектів, які потрібно детальніше вивчати та досліджувати саме на конкретному прикладі. Але найголовніше те, що фактично право приватності захищено законом і домінує над правом відеозйомки:

Існує три види згоди особи на використання її персональних даних: усна, письмова та мовчазна

«Стаття 32 Конституції України забороняє збирати, зберігати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без її на те згоди. Людина має право знімати без дозволу лише в тому випадку, якщо бачить можливий злочин або правопорушення в діях особи, яку знімає. Однак наявність згоди не поширюється на службових і посадових осіб, а також осіб публічного права.

Право особи на приватність захищено статтею 307 Цивільного кодексу України, яка забороняє знімати людину без її згоди. За порушення цього закону передбачена адміністративна та цивільна відповідальність.

Існує три види згоди особи на використання її персональних даних: усна, письмова та мовчазна. Усна передбачає усне погодження людини, щоб її знімали на камеру, письмова – в письмовій формі. Якщо особа бачить, що її знімають, і не заперечує – це вважається мовчазною згодою. В інших випадках без її погодження цього робити не можна.

Зазначені норми не поширюються на випадки, коли особа вважає, що фіксує на фото чи відео дії іншої людини, яка вчиняє правопорушення чи злочин. Тому все залежить від конкретної ситуації. Бувають різні випадки, виникають різні нюанси, тому однозначно стверджувати не можна».

Посилаючись на наші приклади, приходимо до висновку, що медиків можна було знімати, оскільки вони були на робочому місці в нетверезому стані і пацієнт, який викликав швидку медичну допомогу, у їхніх діях вбачав правопорушення.

Пан Тарас стверджує, що у випадку з працівниками водоканалу та кондуктором не можна було знімати на камеру, оскільки закон не дозволяє знімати особу на робочому місці, чим перешкоджати її професійній діяльності, – тут було порушене право працівників КП «Івано-Франківськводоекотехпром» та працівника КП «Електроавтотранс».

За словами адвоката, наші люди не звикли керуватися законом, через це і такі наслідки – вони не можуть постояти за себе та захистити своє право.

А наостанок додамо: перш ніж публікувати в інтернеті подібні дописи, добре подумайте, а чи не знімають так само вас…

Автор: Вікторія Пасайлюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 27

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...