Мед Атлант

У Франківську визначилися з пам’ятним знаком загиблим героям АТО/ООС

Пам’ятний знак загиблим героям АТО/ООС буде встановлений у Меморіальному сквері на вулиці Степана Бандери в Івано-Франківську.

4 вересня на розгляд конкурсної комісії було представлено роботи скульптора Бориса Данилюка та роботи нового учасника конкурсу –  скульптора Ростислава Гречаника, інформують в управлінні архітектури, дизайну та містобудівної діяльності.

Борис Данилюк проінформував присутніх про виконання рекомендацій конкурсного журі, які були надані на попередньому засіданні, представив три ескізні проєкти вже з доповненнями. Це «Свічка», «Дівчинка зі свічкою» і «Сокіл». Четверта його робота – це нова ідея. В центрі композиції силует солдата, що оберігає жінку-Україну, жінку-матір, виконану з бронзи. Солдат розгорнутими руками розсуває площини, що тиснуть збоку. Висота композиції 7 м, висота скульптури жінки 3 м. Матеріал виконання – нешліфований граніт.

Четверта робота Данилюка – новий проєкт

Основним символом запропонованих композицій від скульптора Ростислава Гречаника є крило, що відображає силу духу, асоціюється із захистом вищих сил, під який перейшли загиблі герої. З силуетом крила поєднуються силуети людей що піднімаються у небо. За словами автора, матеріалом пам’ятного знака може бути бронза, мідь, камінь, бетон, нержавіюча сталь та їх комбінації. Висота композиції від 2,5 м до 3,5 м.

На засіданні конкурсної комісії були присутні запрошені: перший заступник голови правління ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісті зниклих в зоні АТО» М. Козак, голова ГО «Івано-Франківська міська спілка членів сімей і родин загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО» О. Турусова,  матері загиблих героїв АТО.

Вони зазначили, що їм найбільше імпонує нова ідея (див. на фото) від скульптора Бориса Данилюка. Незважаючи на зауваження спеціалістів про те, що нова пропозиція не є завершеною, саме вона отримала найбільшу підтримку серед присутніх членів сімей загиблих, померлих та безвісті зниклих захисників.

І саме цей новий проєкт Бориса Данилюка, за результатами відкритого голосування членів конкурсної комісії, визначено переможцем ідеї пам’ятного знака загиблим героям АТО/ООС. Друге і третє місце вирішили не визначати.

Скульптора  Бориса Данилюка буде премійовано на суму 5 000 (п’ять тисяч) гривень, а  скульптора Ростислава Гречаника – на 3 000 (три тисячі) гривень.

Також вирішено, що Борису Данилюку потрібно доопрацювати ідею пам’ятного знака, а саме: розвинути емоцію стримування пресу воїном-охоронцем; відчути масштаб та видові точки, попрацювати з рельєфом; виконати макет пам’ятного знака пам’ятника та узгодити його масштабність з членами конкурсного журі на місці встановлення.

Читайте також: “Танець смерті”: у Франківську на благодійному заході #На_шапку презентували книжку добровольця.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...