Мед Атлант

Варення у борщ: у Франківську Клопотенко презентує нове шкільне харчування.ФОТО

В Івано-Франківськ сьогодні, 17 вересня, завітав відомий кулінарний експерт Євген Клопотенко.

Це непересічна подія для міста, каже Ігор Максимчук, директор департаменту освіти і науки. Про систему нового харчування почали говорити ще минулого року. А цей навчальний рік – перехідний для впровадження оновленого шкільного меню.

У Франківську визначили чотири пілотні заклади, де в більшому обсязі реалізується проєкт нового харчування. Це Ліцеї імені Романа Шухевича та Романа Гурика, Угорницька школа та школа-гімназія № 3. У решті школах ввели лише елементи нової системи харчування.

“За підсумками впровадження нового меню маємо непоганий відгомін з боку батьків. Зламати систему за помахом рук – важко. У кінці навчального року, думаю, система харчування покращиться”, – зауважив Максимчук і додав, що у харчоблоках шкіл проводяться капремонти, аби покращити якість приготування їжі.

До слова, обіди в школах коштують 20 гривень, а сніданки – 15 гривень. Поки ціни не підвищуватимуть.

“У кожної людини погані спогоди про їдальню. Я хочу, аби у їдальнях їли більше дітей”, – каже Клопотенко.

І додає, з тими, хто за нове харчування, можна ламати систему. Рецепти прості, треба лише нового підходу. Лише 5% дітей довіряють їдальням, це звісно, мало. А 25-30% туди ходять. Клопотенко хоче, аби таких дітей було більше. Зараз кулінар готує нову книгу рецептів на 500 страв.

Зі слів Євгена Клопотенка, що таке харчування у їдальнях він дуже добре знає, адже його мама працювала у школі заступником директора. Їв у там постійно, смак тих страв запам’ятав на все життя. А коли переміг у телевізійному кулінарному шоу, вирішив зробити щось корисне для суспільства.

“Я захотів змінити культуру харчування, тому що вона йде від радянського союзу. За рік в Україні з’їдають 600 мільйонів пачок майонезу. Стільки ж крабових паличок. 1, 3 мільярди “Мівіни”. Раніше їжа була побудована одному принципі – безпечність. Радянський Союз розпався, а в нас до сих пір є всі ті норми”, – розповідає Клопотенко.

Окрім проєкту зі зміни харчування в школах, кулінар курує проєктом навчання кухарів та проєктом про українську їжу. Шкільне харчування є базовим на думку Клопотенка.

“Діти зараз отримують і їдальнях отримують “радянську” їжу – салат з буряком, переварений суп з купусти, вівсяна каша. Так, та їжа приготовлена правильно, але її не їдять”, – каже кулінар.

На презентації експерт поділився новим для шкільних кухонь рецептом – салатом з фарфале. Фарфале – макаронні вироби у формі метелика. Робити його не складно, адже можна макарони змішати з буряком і додати трішки замороженого горошку. Так само можна і вдосконалити звичайний овочевий суп.

“Підходи треба осучаснювати, а готувати можна і в тих умовах, що є зараз”, – акцентує Клопотенко.

Ігор Максимчук подарував Євгену Клопотенку вишиванку. Гість одразу її одягнув.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...