Мед Атлант

В Івано-Франківську шукатимуть компромісу щодо утеплення дитсадка

В Івано-Франківську художники та посадовці шукатимуть компромісу щодо утеплення дитсадка “Карпатська казка” на Хоткевича.

Питання про утеплення дитсадка обговорювали вчора на сесії Івано-Франківської міської ради. Депутати та міський голова прийняли рішення сісти за стіл переговорів.

Зауважимо, на фасадах дитсадка намальовані унікальні сграфіто. Автори розпису – художники Петро Прокопишин та Петро Боєчко. Коли приміщення почали утеплювати, художники забили на сполох.

Художник Василь Стефанишин, який підняв проблему знищення розписів “Карпатської казки”, закликав митців висловити свою позицію щодо цього.

“Той момент, коли свою громадянську позицію і цехову солідарність мають висловити всі митці Івано-Франківська та люди, що створюють культурний контент України! Сподіваюсь, що чиновникам  вистачить здорового глузду та політичної далекоглядності не знищувати 6 унікальних сграфіто Петра Прокопіва та Петра Боєчка, а знайти компромісне рішення щодо утеплення шести торців дитсадка!” – написав Стефанишин.

Консультант від НЕФКО Максим Карпаш повідомив, що  дитсадок викинути з проєкту утеплення неможливо.

Цей об‘єкт не є архітектурною пам‘яткою, утеплення без цих стін нераціональне, система опалення там спроектована під утеплення, утеплення зсередини це високий ризик скопичення вологи в утеплювачі і як наслідок грибок, підрядник готовий відмалювати мурал по утепленню під наглядом експертів, – зазначив Карпаш.

Та й взагалі, зі слів Карпаша, вибір стоїть між красою чи комфортом дітей.

Володимир Гайдар, директор ПІК “Палац, зазначив, що “історія зі збереженим мистецьким твором на фасаді для дітей і для закладу матиме значно позитивніший ефект, ніж просто утеплений фасад”.

Знищення мистецької спадщини не вартує зайвих півтора градуси зі знаком плюс. Тим більше, що внутрішнє утеплення стіни теж є абсолютно можливим у цьому випадку, – каже Гайдар. 

Батьки, чиї діти відвідують “Карпатська казку”, хочуть, аби садок утеплили.

“Ну скільки можна вже говорити про одне й те саме? Більшість батьків, діти, яких відвідують цей садочок, проголосували “за утеплення”, проєкт пройшов усі експертизи, а ви і надалі ніяк не хочете зрозуміти одну просту істину – діти потребують тепла, а не холодних груп і сграфіто на стінах!”, – написала у Facebook Ірина Пилипів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...