Мед Атлант

Ваучери на освіту та спецтаксі: як зміниться соцдопомога для людей з інвалідністю

В Україні з’явиться спецтаксі і розвинеться соціальне підприємництво – так планують в Кабміні.

В опублікованій наприкінці вересня програмі діяльності Кабінету міністрів, серед іншого планується змінити систему надання соціальної допомоги, інформує видання “Сегодня”.

“Людина з інвалідністю, яка може і хоче працювати, повинна мати для цього всі можливості… Наявність інвалідності не має бути причиною бідності та ізоляції від суспільства”, – йдеться в програмі діяльності Кабміну.

У Кабміні планують домогтися, щоб через п’ять років 40% людей з інвалідністю були працевлаштовані.

Досягати цієї мети припускають різними шляхами. Зокрема, планується розробити новий механізм, який би краще, ніж зараз, стимулював роботодавців приймати на роботу людей з інвалідністю. А також створити онлайн-платформу, яка допоможе людям з інвалідністю, які хочуть працювати, контактувати з роботодавцями.

Мають запровадити ваучери на освіту для людей з інвалідністю. Такі ваучери з’явилися в Україні кілька років тому для людей за 45, що вирішили змінити професію або отримати другу освіту (їх видають в центрі зайнятості). Найближчим майбутнім програму освітніх ваучерів планується поширити і на осіб з інвалідністю, які вирішать оволодіти новою професією.

Тим, хто захоче спробувати себе в бізнесі, обіцяють допомогу у відкритті власної справи. Мета уряду – збільшити кількість підприємців серед осіб з інвалідністю до 20% від усіх фізосіб-підприємців (ФОП, укр. – ФОП). А кількість соціальних підприємств – тобто таких, де працюють переважно особи з інвалідністю, або тих, які надають послуги соціально незахищеним українцям – через 5 років має становити принаймні 10% від кількості всіх підприємств.

Також у планах збільшити кількість послуг для людей з інвалідністю, довівши їх до міжнародних стандартів, і розвинути відповідну інфраструктуру, щоб такі люди могли легко добиратися на роботу і не відчували себе в ізоляції. Зокрема, планується розвивати послугу соціального таксі. Для людей з проблемами опорно-рухового апарату послуга такого таксі має бути безкоштовна.

Крім того, в уряді обіцяють, що через п’ять років засобами реабілітації будуть забезпечені всі 100% людей, які їх потребують. Причому пільги на придбання засобів реабілітації планується частково монетизувати.

В цілому рівень фінансового забезпечення осіб з інвалідністю та тих, хто за ними доглядає, через п’ять років обіцяють довести до рівня середньої зарплати в Україні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...