Мед Атлант

У Франківську відкрили анотаційну дошку Андрію Бандері. ФОТО

Сьогодні, 15 жовтня, у Франківську на фасаді СШ №5 відкрили анотаційну дошку Андрію Бандері.

В приміщенні підвалу теперішньої СШ № 5 колись була в‘язниця. Тут 5 днів перебував ув‘язнений “нкведистами” Андрій Бандера. В пам‘ять про це на фасаді школи встановили анотаційну дошку.

Отець Андрій Бандера, будучи вдівцем, виховав семеро дітей, цілу сім‘ю націоналістів. Серед них Степан Бандера.

Встановлення цієї дошки є дуже символічним. Вона ще раз нагадає, чиї ми дочки, сини та правнуки. Завдяки проєкту, в рамках якого встановлюються анотаційні дошки, ми можемо дізнатися про героїчних постатей міста Івано-Франківська, – розповів Руслан Марцінків.

“Для органів НКВС Андрій Бандера був потрібен, бо він був провідником Степана Бандери. В Києві його допитували, застосовували фізичну силу. Там він зізнався, що всі його діти є націоналістами. Але він не учасник руху, бо є священником. Андрій Бандера часто ховається в тіні свого сина. Проте Степан Бандера не був би таким, якби не виховання. Сподіваюся, незабаром церква визнає його блаженнішим”, – поділився директор Івано-Франківського музею визвольної боротьби Степана Бандери, Ярослав Коретчук

Довідково: Андрій Михайлович Бандера (11 грудня 1882, м. Стрий, Львівщина — 10 липня 1941, Київ) — священик УГКЦ, капелан, культурно-громадський діяч, політик Західноукранської Народної Республіки, ветеран Українсько-польської війни. Батько Богдана, Василя, Володимири, Марти-Марії, Оксани, Олександра і Степана Бандерів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...