Мед Атлант

“Лікарі відмовляли кесерити”, – родичі породіллі, яка померла у франківському пологовому

Як раніше вже повідомляло МІСТО, 6 жовтня у Франківську при пологах померла жінка. Родичі дівчини звинувачують працівників перинатального центру у неналежному виконанні своїх обов’язків.

Сьогодні родичі покійної Наталії Цуцяк зібрали прес-конференцію, на якій описали журналістам все, що сталося тієї зловісної ночі. Про перебіг вагітності розповідали чоловік породіллі Любомир Цуцяк, батько чоловіка Микола Цуцяк, мати Наталії Оксана Кіршак та брат Тарас Чекайло.

Любомир розповів, що був на пологах від початку і до кінця. Каже, що має певні сумніви стосовно рішень медичних працівників, бо “привіз в роддом здорову жінку…”. Дружина, розповідає, була дуже ретельною і відповідальною до всього, строго дотримувалась лікарських рекомендації, всі обстеження робила вчасно.

“Вагітність проходила дуже легко, не було навіть токсикозу. Всі показники були в нормі впродовж всього спостереження.” – розповідає чоловік.

Любомир також розповів, що намагався вмовити дружину на кесареве, бо боявся природних пологів, адже вагітність була першою. Але медики віддавали перевагу природному шляху. Лікарка була впевнена в тому, що все буде добре. Та і Наталя оптиміст по житті і в усьому прислухалась до рекомендацій свого лікаря.

За словами рідних Наталії, дитина була переношена. Дату пологів призначили на 23 вересня, а народила жінка аж 6 жовтня. Коли жінка почала переношувати, лікарі казали, що тут нічого поганого немає, і ходити так може до 42 тижнів.

3 жовтня у подружжя мала бути річниця весілля, і Наталя хотіла зробити особливий подарунок для свого чоловіка – подарувати йому дитину саме цього дня. Знову звернулась до лікарів за кесареве, але і тут отримала відмову.

Довший час, після того, як почали відходити перші води, жінка не могла народити. Спочатку лікарі не поспішали стимулювати пологи, навіть на чергове  прохання подружжя кесарити сказали, що все добре, пологи природнім шляхом пройдуть легко.

Але не все так сталося. Перед родами в жінки піднялась температура, потім почали відходити зелені брудні води, а коли вже народила – різко погіршився стан здоров’я.

Коли я зайшла до моєї доньки, вона вся була синя і в кисневій масці, очі йшли на лоба і закочувалися. Дитина жалілась, що їй холодно. Її накрили ковдрами, щоб зігріти, а коли відкрили і провели рукою по животу, цівкою пішла кров, – розповідає мама породіллі Оксана.

Коли родичі “підняли на вуха” пологовий, зібралась екстрена бригада, до того ніхто з медперсоналу не бив на сполох. Але врятувати жінку так і не змогли.

Зараз рідні прагнуть відновити справедливість і знайти винних в тому, що сталося. Проти працівників перинатального відкрили кримінальну справу за статтею 140 (ч.1) ККУ за невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...