Мед Атлант

Цьогоріч на Івано-Франківщині зафіксували 15 випадків лептоспірозу – один летальний

В Івано-Франківській області за 9 місяців 2019 рік зареєстровано 15  випадків лептоспірозу проти 12 випадків у 2018 році, один летальний випадок від цієї хвороби.

Найбільшу кількість випадків захворювання на лептоспіроз було виявлено в Галицькому районі – 3 випадки. По 2 випадки зареєстровано в Городенкіському,   Косівському та Надвірнянському районах. В Долинському, Рожнятівському, Снятинському,  Тисменицькому,  Тлумацькому районах та в м. Яремче протягом року фіксувалось по одному випадку, інформують у Івано-Франківському обласному лабораторному центрі МОЗ.
За результатами епідеміологічних розслідувань встановлено, що хворіють в переважній більшості чоловіки (73,4%), пенсіонери (46,7%), основним джерелом інфекції (80,7%) були мишовидні гризуни.  73,4 % випадків захворювань пов’язані з порушенням гігієни при догляді за тваринами, виконанні господарських робіт в приміщеннях, які заселені мишовидними гризунами.
Майже 13,3% випадків пов’язані з вживанням їжі, яка містить виділення  гризунів.
В 2019 році спостерігається зростання кількості випадків з пізнім зверненням за медичною допомогою –  в перші дні звернулось тільки 4 з 10 хворих. В 77,8% випадків захворювання перебігало у  важкій формі.
Джерелами інфекції є різні тварини, зокрема, гризуни: лісова миша, полівка, водяні щури, землерийки, щури, їжаки, бродячі та домашні собаки, свині, велика рогата худоба та інші. Лептоспіри виділяються з сечею та потрапляють на харчі та у воду.
Небезпечна бактерія може проникати в тіло людини через тріщини, порізи або рани на шкірі або через слизові оболонки (очі, ніс, рот). Кров розносить лептоспіри по всьому організму і вони осідаючи в різних органах і тканинах.
Інкубаційний період лептоспірозу становить від 1 до 20 діб. Початок хвороби переважно гострий. Це пов’язано із сильним надходженням лептоспір і їх токсинів у кров.
В інфікованої людини раптово підвищується температура тіла до 39°-40° С, з’являється сильний озноб, біль в м’язах і суглобах, головний біль, загальна слабкість, нудота і блювота, поганий апетит, спрага. У деяких випадках з’являється висип, діарея, кашель. Висока температура тримається кілька днів, а потім знижується. Проте, зниження температури тіла не гарантує поліпшення стану.
Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів. Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень гризунами,  сільськогосподарськими тваринами, знищення щурів і мишей.
На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички. Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водойм.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...