Мед Атлант

Сироватки немає: чим загрожує українцям новий спалах дифтерії

Випадки дифтерії  зафіксували в Закарпатській області та Києві. На Закарпатті інфекцію виявили одразу в 15 студентів-іноземців Ужгородського університету. А в столиці захворів 9-річний школяр.

Всього ж з початку 2019 року в Україні виявлені два випадки дифтерії в Луганській та Хмельницькій областях. Минулого року – десять.

Однак у країні не вистачає сироватки від захворювання, а це єдиний спосіб лікування. На початку літа, за словами лікаря-інфекціоніста Сергія Крамарева, закінчився термін у 900 доз сироваток, тож їх довелося списати. За гуманітарної допомоги ми отримали приблизно 200 доз. Якщо почнеться епідемія, то такої кількості явно не вистачить, пише OBOZREVATEL.

Наприклад, на Закарпатті вже зараз майже немає сироватки, тож лікарі змушені просити її у колег із інших регіонів. “У нас було всього вісім доз, яких вистачило на чотирьох хворих. Решту ми лікуємо антибіотиками. Їхній стан задовільний. МОЗ видав розпорядження, згідно з яким інші області мають передати нам сироватку, але на це потрібен час”, – повідомляє Михайло Поляк.

Сімейний лікар Владислав Ващенко вважає, що інфекція із Закарпаття може без проблем поширитися й по всій Україні.

“Це можливо, оскільки бактерія легко передається повітряно-краплинним шляхом. Вона зберігається в повітрі до 15 днів. А потрапивши в організм, інкубаційний період триває від трьох до 10 днів. Упродовж цього часу людина вже може виділяти збудника хвороби. Інфікований думає, що просто погано почувається, горло болить, а потім починається задишка, доходить до розладу серцево-судинної системи”, – розповідає він.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...