Мед Атлант

У Франківську відкрили виставку “Станіславів в час Листопадового зриву 1918 року”. ВІДЕО

Сьогодні, 31 жовтня, в обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери відкрили виставку “Станіславів в час Листопадового зриву 1918 року”.

На виставці представили оголошення різного характеру, форму чотаря Українсько-Галицької армії, вишиті рушники.

Ми відкриваємо цю виставку в переддень подій у 1918 році, Листопадового зриву, моменту становлення української влади, яку активно підтримали у Станіславові. Тут представлені оголошення, які в той час розвішували по місті. На них – заклики вступати в армію, допомагати військовим харчами. Ці оголошення писати на українській, німецькій, польській та євриті, щоб кожному були зрозуміли вимоги провідників ЗУНР, – розповіла Оксана Романів, заступник керівника музею визвольної боротьби.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрільці сотні Теодора Мартинця вивісили на Львівській ратуші синьо-жовтий прапор, а стрілецькі частини сотника Дмитра Вітовського зайняли найважливіші установи міста. Це був Листопадовий зрив, який заклав основи української державності, коли українські політики і військовики створили свій уряд, армію, закони і Малу Конституцію.

Вихідцями з Прикарпаття є чимало учасників Листопадового зриву. З семи місяців діяльності Західно-Української Народної Республіки п’ять уряд працював у Станіславі.

А ще Івано-Франківськ вважається «науковою столицею» з вивчення діяльності ЗУНР.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...