Мед Атлант

В Тлумацькій ОТГ перевірили дотримання прав дитини

З метою вивчення стану дотримання прав дитини в умовах децентралізації, а саме, забезпечення права дитини на освіту, охорону здоров’я та соціальний захист, співробітники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області здійснили візит до Тлумацької міської об’єднаної територіальної громади.

Моніторингом охоплено діяльність відділу освіти, молодіжної політики та спорту, Центру первинної медичної допомоги та Центру надання соціальних послуг.

Під час візиту встановлено, що в громаді функціонують 9 закладів дошкільної освіти, у яких перебуває 591 дитина. У сільських населених пунктах, у яких немає дошкільних закладів, функціонують групи з короткотривалим перебуванням дітей. Такою формою дошкільної освіти охоплено лише 71% дітей віком від 2 до 6 років.

Мережа закладів загальної середньої освіти складає одну гімназію та сім навчально-виховних комплексів, у яких загалом навчається 2002 учні. Відповідно до рекомендацій Інклюзивно-ресурсного центру та заяв батьків для 16 учнів організовано інклюзивне навчання та для 3 учнів індивідуальне навчання, у кожному класі є ставка асистента вчителя. Забезпечено 100-відсоткове підведення дітей 3-ма шкільними автобусами на 4-х маршрутах, 2 з яких, у межах міста. Безкоштовним харчуванням у школі забезпечено 262 дитини з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей, дітей з інвалідністю, а також дітей та рідних братів і сестер учасників АТО/ООС.

Амбулаторне обслуговування жителів громади забезпечує Тлумацький центр первинної медичної допомоги, до структури якого увійшли 4 амбулаторії та 10 ФАПів. У 2018 році Центр ПМД отримав ліцензію на медичну практику, як Комунальне некомерційне підприємство. На момент візиту Декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, стосовно дітей віком від 0 до 17 років уклали 4600 осіб. Встановлено, що з початку року у громаді здійснено понад 2000 щеплень, більшість з яких дітям. Вакциною Центр ПМД забезпечується відповідно до розподілу, наявний залишок препаратів, які зберігаються в належних умовах.

Слід зазначити, що Тлумацька ОТГ перша на Прикарпатті, в якій розроблено Концепцію громадського здоров’я. Як результат, на 2020 рік прийнято програму «Запобігання поширенню небезпечних вакциноконтрольованих інфекцій», в рамках якої планується провести опитування серед населення громади про ставлення до вакцинації, в населених пунктах ОТГ влаштувати челендж «Я вакцинований, а ти?», у закладах освіти провести різноманітні заходи щодо щеплень та чому їх потрібно робити, а також проведуть щеплення від грипу дітей-сиріт та дітей учасників АТО/ООС.

Також з’ясовано, що у березні 2019 року утворено Центр надання соціальних послуг, одним із завдань якого є надання соціальних послуг сім’ям з дітьми та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах. До штату  Центру входять 4 фахівці із соціальної роботи. Соціальною роботою охоплені  162 багатодітні сім’ї, 26 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 14 ВПО, 46 сімей/127 дітей, які перебували в складних життєвих обставинах, 64 учасники АТО/49 дітей. З початку року забезпечено оздоровлення 28 дітей у таборах відпочинку, 9 дітей пільгових категорій побували на реабілітації у Клініці Козявкіна.

Водночас виявлено, що служба у справах дітей у структурі виконкому Тлумацької міської ради ОТГ не створена, повноваження у сфері захисту прав дитини продовжує виконувати служба у справах дітей Тлумацької райдержадміністрації. Також у громаді не ведеться квартирний облік, на якому мають право перебувати діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа, у разі якщо у них відсутнє житло.

Рекомендації за наслідками моніторингового візиту обговорено з присутніми представниками вищевказаних установ та секретарем Тлумацької міської ради. Звіт за результатами моніторингу буде скеровано голові Тлумацької ОТГ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...