Мед Атлант

Вікриття ринку землі в Україні: у Кабміні назвали приблизну ціну одного гектара

Після відкриття земельного ринку в Україні, за попередніми прогнозами, один гектар сільськогосподарських земель в середньому вартуватиме близько 2 тисяч доларів.

Про це 5 листопада на пресконференції повідомив радник прем`єр-міністра України з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак, пише “ТСН” з посиланням на “Уніан”.

За словами Мушака, вартість землі залежатиме від регіону та конкуренції.

”Якби впроваджувалася перша запропонована модель ринку землі, там, де є всі гравці, ціна була б близько двох тисяч доларів за гектар по країні. Залежно від області – наприклад, у Херсоні та на Волині трохи дешевше, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці – дорожче, оскільки там краща земля і більша конкуренція”, – сказав він.

Він додав, що за іншою моделлю, в якій є обмеження щодо кількості гектарів в одні руки і допуску до ринку іноземців, початкова ціна буде меншою – близько 1900 доларів за гектар.

Також Мушак повідомив, що на наступних етапах впровадження ринку землі ціна за гектар прямо залежатиме від кредитних ставок в Україні.

”Якщо кредитна ставка для України буде 5%, то ви середню оренду, яка буде 200 доларів, перемножуєте на 20 – і земля коштуватиме чотири тисячі доларів. Чому в Європі така висока вартість землі? Тому що у них грошовий ресурс дуже доступний, умовно кажучи, нульова ставка”, – зазначив він.

Крім того, за словами Мушака, ціна для фізосіб, юросіб та іноземців не буде значно відрізнятися, але залежатиме від нюансів оподаткування для кожної категорії.

Також радник прем`єр-міністра наголосив, що дрібним аграріям необхідно виходити з тіні, щоб отримати державну допомогу для купівлі ділянок:  ”Проблема маленьких аграріїв – не в тому, що не буде грошей, а в тому, що вони працюють у тіні. Навіть якщо їм дати 10-20 млрд грн, вони просто їх фізично не зможуть отримати, оскільки не зможуть за документами довести, що у них є прибутковий бізнес”.

Також він порадив власникам паїв не продавати землю відразу після відкриття ринку.

”Земля спочатку небагато коштуватиме, але чим далі – то дорожче буде коштувати. Моя порада – не продавайте землю. Запуск ринку землі приведе до того, що орендна плата збільшиться, власники зможуть отримувати більше грошей”, – додав він.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...