Мед Атлант

У Франківську під стінами ОДА страйкують студенти-медики. ВІДЕОСЮЖЕТ

Cьогодні, 7 листопада, у Франківську студенти-медики страйкують під стінами ОДА.

Причиною мітингу стало нове положення про інтернатуру. Сьогодні такі мирні протести відбуваються по всій країні: в Запоріжжі, Харкові, Львові, Тернополі, Чернівцях, Дніпрі, Одесі та Сумах.

Основний мітинг проходить у Києві. Там студенти-медики вийшли під будівлю Міністерства охорони здоров’я України та вимагатимуть, щоб до них вийшов представник з МОЗу.

У Франківську пів сотні студентів зібрались під ОДА. Вони скандували : «Нова інтернатура – геноцид випускників», «Європейські вимоги – європейська зарплата» та «Ми проти реформи».

Студенти вважають, що ця реформа негативно впливає на студентів, а найбільше на випускників 2020 року, тобто тих, хто зараз навчається на 6 курсі.

Ми хочемо, щоб цей закон відтермінували хоча б на рік, для студентів, які вже навчаються. Ми знали, на яких умовах ми вступали до університету, але зараз не розуміємо, що відбувається, – зазначає студент-медик 6 курсу Олег Гапчак.

Студент також додав, що є багато незадоволених серед контрактників, так як раніше вони були вільні у виборі спеціальності. Зараз же їх всіх зводять до загального списку разом із бюджетниками. Тож тепер вони мають набагато менше шансів обрати ту спеціальність, яку хотіли, бо є загроза потрапити під цей розподіл.

До протесту долучились не лише 6-курсники медуніверситету, а й студенти 3 курсу.

Студент третьокурсник зазначив, що цією реформою у МОЗ хотять лише збільшити термін навчання та змарнувати час студентам.

Зараз мені 21 рік і мені буде 32 роки, коли я стану повністю практикуючим лікарем. По-перше, це марнує наш час, кошти, а це по суті наша молодість. Зараз наш світогляд змінюється у зв’язку з цим всим, – зазначає Дмитро Кравець.

Наразі ця реформа лише в проекті, але у МОЗ планують впровадити її до кінця 2019 року.

Деталі в сюжеті “МІСТА“.

 

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я планує змінити підхід до підготовки лікарів і впровадити нову модель інтернатури з 2020 року.

Відповідний проєкт наказу «Про затвердження Положення про інтернатуру» опублікували на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Після інтернатури планується, що лікарі будуть проходити резидентуру, яка триватиме відповідно до складності спеціалізації. Згідно з новим проєктом, кількість спеціальностей, за якими відбуватиметься набір до інтернатури, зменшать з 34 до 13.

Також у МОЗ пропонують запровадити розподіл місць на інтернатуру за електронним реєстром за результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Для студентів, які складають тільки ліцензійний іспит «КРОК 2», рейтинговим показником буде результат цього іспиту. На розподіл не впливатиме форма навчання студентів.

Проходити інтернатуру випускник зможе тільки в тих закладах охорони здоров’я, що будуть відповідати затвердженим МОЗ вимогам до баз стажування.

Після проходження інтернатури студенти повинні будуть скласти ліцензійний інтегрований іспит «Крок 3» за відповідною спеціальністю, допуском до якого буде об’єктивний структурований клінічний іспит.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...