Мед Атлант

Замах на кримінального авторитета у Косові. Чому сім’ю добровольців відправили за грати.

На проведені правоохоронцями обшуки у патріотів емоцiйно відреагували українці. Однак справжній скандал вибухнув після інформації про арешт Інни Грищенко (позивний “Пума”). Її чоловік – Владислав – був затриманий наприкінці вересня і зараз сидить в іванофранківському СІЗО. Печерський суд 6 листопада обрав запобіжний захід Інні – 60 днів тримання під вартою.

Що сталося, чому проводилися обшуки, а найголовніше, в чому ж підозрюють сім’ю добровольців – у розслідуванні OBOZREVATEL.

Влад Грищенко (боєць “ПС”, а потім 95-ої аеромобільної бригади ЗСУ) та його дружина Інна Грищенко (також була в складі ДУК “Правий сектор”) Facebook

Хвиля обшуків прокотилася 5 листопада у різних куточках країни. За інформацією OBOZREVATEL, їх провели не тільки за місцем проживання і роботи волонтерів і добровольців, а й на території однієї з військових частин.

 Переважна більшість – у Києві. З найбільш резонансних – обшук у закладі Леоніда Остальцева Pizza Veterano, про що сам ветеран АТО розповів особисто – “щоб уникнути інсинуацій”.

Відзначимо, всi “фігуранти” стверджують, що нічого крамольного правоохоронці не знайшли. Також вони заявляють, що обшуки пройшли у тих, хто так чи інакше стикався з Владом Грищенком, спілкувався з ним, і хто підтримував після інформації про його затримання.

Обшуки також пройшли за місцем проживання Інни Грищенко, у квартирі її чоловіка в Дніпровському районі Києва. Потім стало відомо і про затримання самої “Пуми”.

Інна Грищенко “Пума” була затримана 5 листопада. Печерський районний суд Києва 6 листопада обрав запобіжний захід – тримання під вартою. Інна має третю групу інвалідності, яка отримана внаслідок війни. У неї є неповнолітня дочка.

Фото Вікторії Мірошниченко та скріншот з відео.

Тут уже “спалахнув” Facebook і заговорили про мало не повернення в Україну сталінських методів боротьби з патріотами.

Що ж насправді сталося?

Як з’ясувалося, Інна та Владислав Грищенки проходять по одній справі – їх підозрюють у замаху на прикарпатського бізнесмена.

13 липня 2018 року Михайло Чекурак, якого правоохоронці відкрито називають кримінальним авторитетом, відсвяткував другий день народження.

Як виявилося, Чекурак, з’їздивши в одне із сіл Косівського району Івано-Франківської області і повернувшись додому, виявив на тротуарній плитці саморобний вибуховий пристрій (СВП).

Вiн був встановлений на автомобіль, проте… не спрацював.

Відзначимо, що було проведено кілька експертиз речових доказів, зокрема молекулярно-генетична (порівняння за ДНК).

За підсумками розслідування правоохоронці вийшли на підозрюваних. “Першим” став “Буча”.

За версією слідства, Владислав Грищенко вступив у змову з групою осіб і взявся за “ліквідацію” авторитета шляхом підриву. 13 липня 2018 року підозрюваний нібито приїхав у м. Косів, де вночі проник на територію володіння Чекурака і прикріпив до його позашляховика саморобний вибуховий пристрій.

Не будемо розповідати про деталі установки СВП, скажемо одне: вибух повинен був відбутися, коли автомобіль рушить із місця. Однак він не тільки не стався, але й сам СВП “відкріпився” від автомобіля і опинився на плитці. Його і виявив пізніше авторитет.

Яку участь у всьому цьому, на думку слідства, брала дружина Владислава, – поки невідомо. Однак сьогодні суд ухвалив рішення відправити її за грати на 60 днів, незважаючи на те, що є неповнолітня дитина і сама Інна Грищенко є інвалідом третьої групи. Також слідство стверджує, що має докази провини Інни.

Відзначимо, що Інні Грищенко висунули підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Іронія долі: “потерпілий” всього через пару місяців після замаху на нього сам став підозрюваним.

6 вересня 2018 у ресторані “Старий Косів” стався вибух.

Через кілька годин правоохоронці затримали кількох членів організованої злочинної групи у віці від 23 до 60 років (за розбійний напад і вибух). Серед них “головну роль” грав Михайло Чекурак.

Як з’ясувалося, в обох випадках (і підриву ресторану, і пограбування будинку) потерпілою виявилася… колишня теща кримінального авторитета.

Зараз тривають суди.

Мало хто знає, але в 2016 році Влад Грищенко вже був “кілером”. У вересні 2016 року поліція оприлюднила інформацію щодо попередження замовного вбивства фермера в Дніпропетровській області.

Як виявилося, в поліцію прийшов військовослужбовець ЗСУ і повідомив, що йому “замовили” 64-річного главу фермерського господарства.

“Місцевий багатiй намагався поговорити про якусь справу, але у мене не було часу,  розповідав Влад Грищенко. Тому замовник навіть приїхав до Слов’янська, де базувалася 95 десантна бригада, в якій я ніс службу. Він кілька годин чекав, поки я звільнюся з наряду, і потім просто виклав на стіл гроші. Мовляв, вони мої. А зверху він пообіцяв свій позашляховик. За це я повинен був убити власника одного з великих фермерських господарств, відому на весь район людину”.

Замовник аргументував вибір виконавця тим, що у Влада є кваліфікація підривника-сапера, снайпера. “Я сказав, що я цим не займаюся і займатися не буду, але він сказав так: “Якщо не ти, то є інші”, – розповідав Грищенко.

Далі військовослужбовець нібито взяв замовлення. Поліція почала спецоперацію, під час якої були зафіксовані всі зустрічі і переговори замовника і “виконавця”. На одному із записів замовник навіть розповідає, що отримав попередження про спецоперацію проти себе.

Надалі була проведена імітація злочину, після чого поліція “взяла” замовника вбивства.

Цікавий момент: замовник був затриманий співробітниками карного розшуку поліції Дніпропетровщини на території Івано-Франківської області при підготовці до виїзду у США (напередодні оформив візу). А через два роки в Івано-Франківській області було скоєно замах на вбивство місцевого авторитета, у скоєнні якого сьогодні підозрюють Влада й Інну Грищенкiв.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...