Мед Атлант

Як лісівники готуються до зими

Осінь для лісівників це своєрідний іспит: підсумок досягнутого не тільки протягом року, але й підготовка «фундаменту» для успішної роботи у наступному році.

Щоб новостворені ліси в майбутньому продовжували надавати різноманітну продукцію та виконувати властиві їм функції, лісівники ДП «Рогатинське лісове господарство» стараються використати сповна погожі осінні дні. Зокрема, завершують догляди за молодими лісовими культурами, а також посівами в базовому розсаднику, повідомляють на сторінці Івано-Франківського управління лісового та мисливського господарства.

Розпочато осінню інвентаризацію лісокультурних об’єктів, під час якої буде оцінено та обліковано якість садивного матеріалу у Воронівському розсаднику, приживлюваність лісових культур 1-3 років вирощування у лісництвах Рогатинського лісового господарства.

Сприятливі кліматичні умови впродовж вегетаційного періоду та вчасний догляд дозволили виростити достатню кількість якісного садивного матеріалу у відкритому грунті, забезпечити успішний ріст та розвиток рослин на лісокультурних ділянках, – розповідає головний лісничий ДП «Рогатинське лісове господарство» Зіновій Колісник під час обстеження лісових культур. – Наразі головне завдання лісівників держпідприємства – заготівля якісного насіння лісових порід.

Для стимулювання та збереження врожаю насіння з покращеними спадковими ознаками у лісництвах проводять збір з насіннєвих плантацій і плюсових дерев.

План заготівлі по лісгоспу у 2019 році становить 462 кг: 400 кг жолудів дуба звичайного, 40 кг – дуба червоного, крім того, насіння бука лісового, клена гостролистого, клена явора, модрини європейської, калини, ялини звичайної, липи серцелистої.

І хоч процес збору насіння деяких порід не зовсім легкий, як це здається на перший погляд, Рогатинські лісівники вкладаються у визначені терміни.

Щоб в розсаднику виросли життєстійкі сіянці, які згодом будуть використані для лісовідновлення, перед посівом насіння перевіряють на чистоту, схожість, енергію пророщування в Львівській лісонасіннєвій станції. Відтак фахівці надають посвідчення про кондиційність насіння, що характеризує якість і гарантію. Після отримання паспорту насіння висівають у розсаднику для подальшого отримання посадкового матеріалу, який стане майбутнім лісом.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...